Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,41 Ft
Euró
392,62 Ft
Font
467,42 Ft
Bitcoin
57,428 $

Putyin nyilvános vitára hívta ki Joe Bident a gyilkosozás után

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke reagált arra, hogy Joe Biden gyilkosnak nevezte őt egy televíziós interjúban, és egy vitára invitálta az amerikai elnököt, amelyet élőben közvetítenének a televíziók.

...svg content...Moszkva, 2021. február 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatósági ülésén Moszkvában 2021. február 24-én. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint arról mi is beszámoltunk, láncreakciót indított el egy frissen nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés, melyben megállapították, hogy Oroszország nagyon aktívan megpróbált közbeavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztásba Donald Trump elnök javára. A Kreml mellett Irán, Kuba, Venezuela és még a Hezbollah is próbálkozott, ám egyikük sem sikeresen.

Joe Biden ezt követően az ABC-nek adott interjút, melyben megígérte, hogy Putyin nagy árat fog fizetni, amiért megpróbálta befolyásolni a választások kimenetelét. A riporter kérdésére, miszerint gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyint, igenlően válaszolt, mely nem kis felháborodást keltett a Kremlben, többek között a nagykövetüket is visszahívták. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Vlagyimir Putyin kezdetben nem reagált a kijelentésre, ám az orosz közszolgálati televízió egyik riporterének kérdésére egy érdekes felvetést tett: nyilvános vitára hívja ki Joe Bident:

„Ez éppen most jutott eszembe: azt javaslom Biden elnöknek, hogy folytassuk a párbeszédet, viszont egy feltétellel, hogy mindezt úgymond ’élőben’. Mindenféle késleltetés nélkül, közvetlen és nyílt beszélgetést javaslok. Szerintem ez érdekes lenne az orosz és az amerikai emberek számára is”

Putyin a vitára invitálást követően azt is megerősítette, hogy nem akarja ezt az ügyet sokáig húzni, akár már most pénteken is megtartaná a vitát Biden elnökkel. Mint mondta, hétvégén nem ér rá, de hamar lebonyolítaná a beszélgetést:

„Nem akarom túl sokáig húzni ezt az egészet, hétvégén a tajgára akarok menni, hogy pihenni tudjak egy kicsit. Akár pénteken vagy hétfőn is lebonyolíthatjuk, mi bármikor készen állunk, amikor az amerikai félnek megfelelő”

Jen Psaki, a Fehérház sajtófőnökét rögtön meg is találták az erre vonatkozó kérdésekkel, ám mint mondta, pénteken nem valószínű, hogy erre sor fog kerülni, mivel Biden Georgiába utazik. A sajtófőnök finoman elejtette, hogy az elnöknek más vezetőkkel is kell tárgyalnia, nem csak Putyinnal:

„Majd később visszatérünk erre, hogy ennek kapcsán mire jutottunk. Én azt mondanám, hogy már megvolt a beszélgetésünk Putyin elnökkel. Az elnök holnap Georgiába utazik, és egyébként is nagyon elfoglalt”

Putyin a gyilkosozásra először úgy válaszolt, hogy Biden pont olyannal vádolja őt, amiben maga is bűnös – utalva ezzel az őslakos amerikaiak gyarmati korszakbeli irtására és az afroamerikaiak által tapasztalt diszkriminációra. Ezt követően az orosz elnök jó egészséget kívánt Bidennek:

„Azt mondanám neki, hogy legyen jól, jó egészséget kívánok neki. Ezt mindenféle irónia és viccelődés nélkül mondom”

Habár Putyin relatíve jó humorral reagálta le az amerikai elnök súlyos kijelentését, a Kreml többi része eközben tombolt a dühtől. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője például úgy látja, ez egyértelműen annak a jele, hogy Biden nem akarja javítani a két ország kapcsolatát, így ők is „ennek megfelelően fognak cselekedni”.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.