Clouds
21 Budapest
Dollár
357,07 Ft
Euró
387,80 Ft
Font
438,08 Ft
Bitcoin
27,209 $

Biden gyilkosnak nevezte Putyint, és revansot ígért

Moszkva, 2021. február 19. Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat az orosz szövetségi pénzügyi ellenőrző szolgálat (Roszfinmonitoring) vezetőjével, Jurij Csihancsinnal Moszkvában 2021. február 19-én. MTI/AP/Szputnyik
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök az ABC Newsnak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy „nagy árat fog fizetni” Oroszország azért, amiért megpróbálták befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztás kimenetelét.

Mint arról mi is beszámoltunk, egy frissen nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy többek között Irán és Oroszország is megpróbált közbeavatkozni a választásokba, közülük a Kreml próbálkozása volt a „legkomolyabb”.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Mint a 2016-os választások esetében is rebesgették, úgy a mostani választások során is Donald Trump javára próbáltak közbeavatkozni – idézte fel a Bloomberg. A jelentés szerint különböző taktikákat alkalmaztak, de legfőképpen az amerikaiak közbizalmát szerették volna megrengeteni.

Joe Biden úgy fogalmazott a jelentésre reagálva, hogy Putyin „nagy árat fog fizetni” a közbeavatkozás kísérletéért. Mint felidézte, egy hosszú beszélgetést követően megmondta az orosz elnöknek, hogy amennyiben bizonyosságot nyer az eset, akkor „készüljön fel mindenre”.

Az ABC műsorvezetője, George Stephanopoulos ezt követően megkérdezte az amerikai elnököt, hogy „gyilkosnak tartja-e” Putyin személyesen, mire némileg motyogva, de egyetértő választ adott, viszont ezt nem fejtette ki hosszabban.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke és Putyin régi szövetségese úgy fogalmazott az interjút követően, hogy Biden megszólalásai nem mások, mint „kétségbeesettségből kinövő hisztérikus állapot” eredményei, és személyesen sértik az orosz népet.

Mint a Bloomberg is megjegyzi, Putyin kormányának és belső körének már számos tagjára kivetettek szankciókat a múltbéli tevékenységük – mint a korábbi választási beavatkozás, a politikai ellenfeleket ért támadás vagy a Krím-félsziget annektálása – miatt, ezért jó kérdés, mit fog tenni ezt követően a Biden-kormány.