Problémák adódtak az első orosz űrállomás moduljának kilövésénél

Roszkoszmosz
not image

Kulcsár Péter

2021. július 26. - 05:17

A Roszkoszmosz korábban bejelentette, az ISS helyett saját űrállomás építését célozzák meg, az első modult pedig nemrég bocsátották az univerzumba, bár először még a Nemzetközi Űrállomáson tesztelik a működését.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség Nauka névre keresztelt modulját vasárnap lőtték fel a világűrbe, a misszió azonban nem úgy alakult, mint azt előzetesen eltervezték. A Gizmodo magazin értesülései szerint meghibásodás lépett fel az erőforrásnál, amit azonban rövid idő alatt orvosolni tudtak.

Mindeközben a Roszkoszmosz közleményében azt írták, hogy a meghajtórendszer tökéletesen működött, a Nauka pedig Föld körüli pályára állt, bár a jelek arra utaltak, hogy a motorok el sem indultak.

Még egy telemetria-adatot is közzétettek a Twitter-oldalukon, ahol azt taglalták, hogy két korrekciós manővert ugyan végre kellett hajtaniuk, ám a röppályát sikerült korrigálni, így minden a legnagyobb rendben történt.

A Harvard Csillagászati Központjának asztronómusa, Jonathan McDowell még péntek reggel figyelt fel rá, hogy a Nauka adatai alapján furcsán mozog az egység a világűrben, ami arra utalhat, hogy valami gond adódott a modullal.

A Nauka egyébként bár a saját űrállomás egyik részeként is funkcionálhat, jelenleg még az ISS-hez csatlakozhat, ahol a több mint 20 éve működő Pirs-modult cserélhetik le vele. Ha a fejlesztések jól haladnak, akkor a Nauka révén az évtized hátralévő részében felhúzhatják az új űrállomást, ehhez viszont még teljesíteniük kell az utolsó missziókat az ISS-en.