A Pfizer vakcinája jóváhagyását kéri az 5-11 éves gyermekek számára az USA-ban

Fotó: Unsplash/Jesse Paul
not image

Borbély Fanni

2021. október 7. - 22:07

A Pfizer/BioNTech kérte az amerikai szabályozó hatóságokat, hogy engedélyezzék koronavírus elleni vakcinájuk sürgősségi használatát az 5 és 11 év közötti gyermekek számára – közölte a Pfizer csütörtökön egy tweetben.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal október 26-ra tűzte ki a külső tanácsadókból álló testület ülését és a kérelem megvitatását, így lehetővé válik, hogy a gyerekek hamarosan elkezdhessék megkapni a vakcinát.

A vakcina gyors engedélyezése a kisgyerekeknél segíthetne enyhíteni az esetleges megbetegedések ősszel jelentkező hullámát, amikor az iskolák már országszerte nyitva vannak.

A vakcina már novemberben készen állhat a bevezetésre, amennyiben a szövetségi egészségügyi szabályozó hatóságok jóváhagyják, mondta Jeffrey Zients, a Fehér Ház koronavírus-járványra adott válaszlépéseinek koordinátora csütörtökön. Zients elmondta:

“Készen állunk. Megvan a készlet. Együttműködünk az államokkal, hogy a szülők és a gyerekek számára kényelmes oltási helyszíneket hozzunk létre, beleértve a gyermekorvosi rendelőket és a közösségi helyszíneket”.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint jelenleg a gyermekek teszik ki az összes amerikai koronavírusos megbetegedés mintegy 27 százalékát, és egyre nagyobb arányban kerülnek kórházba, ez pedig tükrözi a delta variáns nagyfokú fertőzőképességét a be nem oltott emberek körében írja a South China Morning Post.