Remek hírek érkeztek a Pfizerről az 5-11 éves gyermekek oltásának kapcsán

Fotó: Unsplash/Steven Cornfield
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 20. - 13:15

A Magyarország által az EU-n keresztül beszerzett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája biztonságos és “robusztus” immunválaszt váltott ki az 5 és 11 év közötti gyermekek klinikai vizsgálatában.

A vállalatok két adag 10 mikrogrammnyi – a tizenéveseknél és felnőtteknél alkalmazott adag körülbelül harmadát kitevő –, három hét különbséggel beadott adagot teszteltek. Az injekciók jól tolerálhatók voltak, és olyan immunválaszt és mellékhatásokat eredményeztek, mint a 16 és 25 év közötti korosztályon végzett vizsgálatban tapasztaltak.

A CDC szerint a tizenévesek és felnőttek esetében gyakori mellékhatások közé tartozik a fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, a láz és a hányinger. A több mint 2200 gyermeket érintő adatokat “a lehető leghamarabb” benyújtják az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnak és más egészségügyi szabályozó hatóságoknak – közölték a vállalatok.

“Alig várjuk, hogy a vakcina által nyújtott védelmet – a hatósági engedély függvényében – kiterjesszük erre a fiatalabb populációra is, különösen, mivel nyomon követjük a delta variáns terjedését és a gyermekekre jelentett jelentős veszélyt”

– fogalmazott Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben.

Az új adatokat akkor tették közzé, amikor sok szülő azt mondja, hogy alig várja, hogy beoltassák gyermekeit, különösen az iskolák újranyitásával és a rendkívül fertőző delta variáns további terjedésével. A vírustörzs miatt jelentősen megugrott a kórházi kezelések száma az Egyesült Államokban, többek között olyan kisgyermekek körében, akik jelenleg nem jogosultak az oltásra.

Az FDA várhatóan valamikor ezen a héten hoz döntést arról, hogy mely csoportok jogosultak a Pfizer vakcina harmadik adagjának, vagyis az emlékeztető oltásnak a beadására. Az FDA tanácsadó bizottsága pénteken egyhangúlag javasolta a Pfizer emlékeztető oltását a 65 éves és idősebb emberek és más veszélyeztetett amerikaiak számára.

Bourla a múlt héten azt mondta, hogy a Pfizer e hónap végéig nyújthat be adatokat az 5 és 11 év közötti gyermekekről. Emellett a Pfizer arra számít, hogy már október végén közzéteszi a klinikai vizsgálatok adatait arról, hogy a vakcina mennyire működik a 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél. A hétfőn kiadott közlemény nem említette, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekek közül bármelyiknél fellépett-e szívizomgyulladás, egy ritka szívbetegség, amely a serdülők és fiatal felnőttek kis számában fordul elő – írja a CNBC.