CDC: teljesen biztonságos a Pfizer és a Moderna vakcinája, elenyésző a mellékhatások száma

Nagykáta, 2021. február 24. Botka Klára háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát Nagy Tibornak Nagykátán 2021. február 24-én. MTI/Illyés Tibor
not image

Kornis Vivien

2021.február.27 - 00:49

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) jelentése szerint megegyező azon emberek száma, akik valamilyen mellékhatást tapasztalnak a Pfizer és a Moderna vakcináinak köszönhetően, megegyezik azokéval, akik a klinikai vizsgálaton jelezték, hogy bármilyen reakciót tapasztalnak az oltóanyaggal szemben. A CDC 55 millió dózis oltóanyag beadása után, február 16-án ellenőrizte a kapcsolódó adatokat, értesült a […]

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) jelentése szerint megegyező azon emberek száma, akik valamilyen mellékhatást tapasztalnak a Pfizer és a Moderna vakcináinak köszönhetően, megegyezik azokéval, akik a klinikai vizsgálaton jelezték, hogy bármilyen reakciót tapasztalnak az oltóanyaggal szemben.

A CDC 55 millió dózis oltóanyag beadása után, február 16-án ellenőrizte a kapcsolódó adatokat, értesült a CNN. 55 millió adag beadott vakcinából összesen körülbelül százezer jelentés született mellékhatásokról, ezek 94%-a nem komoly, 6%-a pedig komoly reakció volt.

A jelentéseket a CDC és az FDA közös vakcinabiztonsági rendszerében, a V-safe-ben rögzítették, ezeket vették alapul a vizsgálat során. A CDC munkatársa szerint az anafilaxia előfordul a súlyos reakciók között, de mivel a hatóságok megkövetelik, hogy aki megkapta a vakcinát, annak legalább 15-30 percig a helyszínen kell maradnia, ha egy páciens légzési nehézségeket tapasztal, a jelenlévő egészségügyi dolgozók azonnal a segítségére sietnek. 

A CDC folytatja a vakcinabiztonsági megfigyeléseket.