Clouds
21 Budapest
Dollár
358,81 Ft
Euró
387,22 Ft
Font
439,35 Ft
Bitcoin
28,578 $

Mióta itt jártál:

A Pfizer készen áll, piacra dobná az USA-ban és Európában is új vakcináját

Fotó: Unsplash/Mat Napo
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai gyógyszergyártó bejelentette, készen áll arra, hogy az Egyesült Államokban és Európában is piacra dobja új oltóanyagát, melyet kifejezetten az idősebb korosztály, illetve a terhes nők számára fejlesztettek ki.

A Reuters jelentése szerint a Pfizer bejelentette, készen áll arra, hogy új, az RSV vírus ellen kifejlesztett vakcináját piacra dobja az Egyesült Államokban és Európában is, melyet kifejezetten az idősebbek, illetve az állapotos nők számára fejlesztettek ki.

Soron kívül Szokatlan jelenség: 5 bolygó sorakozik fel egy szivárvány alakzatban

A Pfizernek és a brit GSK gyógyszergyártónak is van már RSV elleni oltóanyaga, s ha a szabályozó hatások jóváhagyják őket, úgy még idén bevezetésre kerülhetnek az USA-ban és Európában is.

Az amerikai szabályozó hatóság, az FDA gyorsított eljárásban vizsgálja a Pfizer új oltóanyagát, s ha minden a tervek szerint halad, úgy akár már augusztusban engedélyezhetik is.

Az egyadagos oltóanyagot a várandós nőknek a terhesség második harmadának végén, vagy a harmadik harmadának elején kell majd beadni. Az oltás nyomán kialakult antitesteket ugyanis a magzatok is átveszik, ezzel pedig a születéstől kezdve egészen hat hónapos korukig védettek lesznek az RSV-vel szemben.

A Pfizer oltóanyaga azért is számít mérföldkőnek, mert az RSV ellen jelenleg nem létezik védőoltás: a klinikai tesztek alapján a Pfizer új oltóanyaga 82 százalékos hatékonyságú az újszülötteknél 90 napos korukig, féléves korig pedig 70 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina.