Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Rusvai: egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, de akár három vírusát

Fotó: Unsplash/Usman Yousaf
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A virológus figyelmeztetett, jelenleg az akut légúti fertőzések felét az influenza vírusa okozza, ám 20–25 százalékban az RSV és a koronavírus van jelen Magyarországon.

Rusvai Miklós virológus a Business & Life Online Hír- és Cikkügynökségnek adott interjújában hívta fel a figyelmet arra, hogy az influenzaszerű tünetek okozójaként gyakran képtelenség biztonságosan elkülöníteni egymástól a különböző légzőszervi vírusfertőzéseket a klinikai tünetek, köhögés, tüsszögés, nehéz légzés, orrfolyás, hőemelkedés vagy láz alapján.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Rusvai úgy véli, a gyors felismerésre az a legnagyobb lehetőség, ha a fertőzött beteg védekezéssel és elkülönüléssel akadályozza meg, hogy továbbadja a fertőzést másoknak, különösen a veszélyeztetett csoportok tagjainak, a két év alatti gyermekeknek, az időseknek és az akut betegségek miatt magasabb kockázati csoportokba tartozóknak.

A tridémia is kimutatható gyorstesztekkel

Sokan nem tudják, ám a tridémia esetében is léteznek olyan patikai gyorstesztek, melyek az orrüregből vett mintákon alkalmazhatók. Ezek a tesztek képesek kimutatni az influenza A/B, a koronavírus és az RSV egyedi, vagy akár együttes jelenlétét.

Noha még mindig a PCR-teszt nevezhető alapnak a vírusok azonosításában, a gyorstesztek is igen nagy gyakorlati jelentőséggel bírnak, hiszen anélkül kaphatunk választ arra, hogy mely vírussal fertőződtünk meg, hogy súlyos tízezreket kellene kiadni, utazni kellene, vagy rosszabb esetben továbbadnánk a vírust.

Rusvai hangsúlyozta, az RSV-fertőzés esetén szigorúan ellenjavallott a 2 év alatti és még inkább az 1 vagy fél év alatti gyerekekkel és családtagjaikkal való kontakt, ám az RSV nem csupán a legfiatalabbakra, az idősekre is veszélyt jelent, mivel súlyosabb, mint az influenza.
A virológus a tridémia kapcsán megosztotta, becslései szerint valószínűleg március végéig, április elejéig lecseng mint járvány, ám figyelmeztetett:

“Mind a három vírus fennmarad, szórványos esetek még utána is lehetnek, főleg az RSV és a koronavírus esetében. Azt se felejtsük el, hogy továbbra is előfordulhat tünetmentes hordozás és terjesztés.”