Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

A legkisebbeket támadja az influenza Magyarországon

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szakértő figyelmeztetett arra, hogy jelenleg a kétévesnél kisebb gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben, ha influenzáról van szó.

Kacskovics Imre immunológus az ATV Start című műsorában mutatott rá, hogy számok egy sokkal intenzívebb influenzajárványt jeleznek, mint tavaly vagy a korábbi években, hozzátéve, hogy a legkisebb gyermekek esetében nagyobb eséllyel lesz súlyos a betegség lefolyása.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A szakértő megosztotta, hogy a globális koronavírus-járvány idején meghozott járványügyi intézkedések, így például a távolságtartásnak és a lezárásoknak az volt az egyik következménye, hogy tavaly sokkal kevesebben fertőződtek meg influenzával.

Az immunológus hangsúlyozta, míg a felnőttek könnyedén átvészelik az influenzát, ez a kétévesnél fiatalabb kisgyermekek esetében nem mondható el: közülük ugyanis sokan súlyosabb állapotba kerülnek. Ennek okán azt javasolja, hogy az ilyen korú gyermekeket lehetőség szerint ne látogassák ebben az időszakban.

Mint ismert, Magyarországon jelenleg az akut légúti fertőzések felét az influenza vírusa okozza, ám 20–25 százalékban az RSV és a koronavírus van jelen. Mindez azt jelenti, hogy egyszerre terjed az influenza, a koronavírus és a légúti óriássejtes, főleg kisgyermekeket sújtó vírus (RSV).

A szakértő ennek kapcsán úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a tridémia Magyarországon is jelen van, ám azt nem tartja olyan komoly jelentőségűnek, hiszen nem sok embert érint, de az elmondható, hogy nagyobb számú az együttes fertőződés, mint korábban, megjegyezve, hogy az RSV és az influenza esetében a korábbi védekezés hiányos.