A tanárok számára is kötelező lehet az oltás – december 15. a határidő?

Fotó: Unsplash/Ivan Aleksic
not image

Borbély Fanni

2021. november 12. - 20:19

Habár Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy nem tervezik kiterjeszteni a kötelező oltást más területeken, egy friss levél szerint ezentúl a tanárok számára is kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.

A HVG egy olyan levél birtokába jutott, melyet a tankerületi központok küldtek ki, melyben azt írják, minden pedagógusnak be kell oltatnia magát december 15-ig, ellenkező esetben a kijelölt időpont után fizetetlen szabadságra küldik őket.

Ez magyarul azt jelenti, hogy a tanárok számára is kötelezővé vált a koronavírus elleni védőoltás, a levél tartalma szerint pedig a határidő az első dózis felvételére vonatkozik – kivéve az egydózisú Janssent –, a második oltás időpontját pedig majd a háziorvos jelöli ki.

Ha már megtörtént az oltás, a pedagógusoknak az intézmény vezetőjénél kell bizonyítaniuk annak meglétét. Fontos kiemelni, hogy amennyiben a határidőtől számított egy év múlva sem hajlandó beoltatni magát egy fizetetlen szabadságra küldött pedagógus, úgy el is bocsáthatják.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány továbbra sem kívánja bevezetni a kötelező oltást, de lehetőséget adott a munkáltatóknak, hogy saját hatáskörben döntsenek róla. A levél alapján azonban az oltási kötelezettség mégis ki lett terjesztve a pedagógusokra, annak ellenére, hogy a tanárok két nagy szakszervezete kifejezetten ellenezte azt.