Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Van olyan magyar cég, amely 50 ezer forintos bónuszt ad dolgozóinak, ha beoltatják magukat

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. november 4. - 16:04

Ha ez nem lenne elég, amennyiben a munkavállaló az oltás ellenére is megfertőződik, úgy a kieső jövedelem megtérítése mellett további 50 ezer forintos bónuszt kínál a cég.

Az ATV a G7 nyomán azt írja, a magyar vállalkozások zöme azért nem él a kötelező oltás lehetőségével, mert attól tartanak, hogy emiatt rengeteg munkavállaló esne ki a munkából, a dolgozók pótlása pedig szinte lehetetlen lenne – ez pedig az alapvető működést veszélyezteti.

Soron kívül A Szigeten lezuhant artista lábáért küzdenek az orvosok

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben, amikor egyébként is masszív a munkaerőhiány “kockázatos belengetni a munkavállalók 25-30 százalékának szabadságolását vagy elbocsátását, ugyanis ha az érintettek egységesen lépnek fel, akkor könnyen működésképtelenné válhat az érintett cég”.

A portál azt írja, olyan munkavállalók is vannak, akik kényszer hatására sem lennének hajlandók felvenni az oltást, ehelyett inkább a fizetés nélküli szabadságot, végső esetben pedig az elbocsátást választanák. A vállalatok ezért inkább olyan megoldásokat keresnek, melyekkel ösztönözhetik dolgozóikat az oltás felvételére.

Penk Márton, az egyik vezető hazai fémnagykereskedő, a 75 főt foglalkoztató Martin Metals ügyvezetője például elmondta, nem tehetik meg, hogy fizetetlen szabadságra küldjék dolgozóikat, hiszen akkor bajba kerülne a működés, ezért inkább egy 50 ezer forintos bónusszal ösztönzik dolgozóikat az oltás felvételére. Amennyiben pedig ennek ellenére is megfertőződik a dolgozó, úgy a kieső jövedelem megtérítése mellett további 50 ezer forintos bónuszt biztosít a vállalat.