Dollár
428,93 Ft
Euró
420,87 Ft
Font
476,73 Ft
Bitcoin
19,366 $

Orosz hackerek férhettek hozzá az USA belbiztonsági miniszterének e-mailjeihez

Washington, 2020. június 23. Chad Wolf amerikai ügyvezetõ belbiztonsági miniszter televíziós interjút készül adni a washingtoni Fehér Ház kertjében 2020. június 23-án. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Stefani Reynolds
not image

Kornis Vivien

2021. március 29. - 20:08

A SolarWinds hackertámadás-sorozat részeként az egykori belbiztonsági miniszter és kiberbiztonsági szakértői személyzete elektronikus postafiókjához is hozzáfértek a kémek.

Orosz hackerek férhettek hozzá az Egyesült Államok belbiztonsági vezetőjének és kiberbiztonsági szakértőinek e-mail fiókjához Donald Trump elnöksége alatt. A kiberbiztonsági szakértők munkájához tartozott, hogy az idegen országok fenyegetéseit azonosítsák be, mérjék fel és utasítsák el. Nem nyilvános információ, hogy a Chad Wolf egykori belbiztonsági miniszterének és személyzetének elektronikus porstafiókjához hozzáférő hackerek milyen adatok birtokába kerültek, ám az eset szimbolikus jelentőségű – írja az Associated Press

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A SolarWindsként elhíresült virtuális kémtámadás részeként a Belbiztonsági Minisztériumot (DHS) ért hackertámadás megkérdőjelezi az Egyesült Államok kormányának képességét a lakosság, a vállalatok és az intézmények védelméről, hiszen saját magukat sem tudják megvédeni. 

Decemberben a hatóságok felfedeztek egy legalább kilenc szövetségi ügynökséget és több tucat magánvállalkozást érintő, hónapokon keresztül tartó kiberkémkedést, melyet egy széles körben elterjedt texasi székhelyű cég szoftverén, a SolarWinds programján keresztül végeztek a támadók.

Az Egyesült Államok hatóságai szerint a SolarWinds-akcióért orosz hackerek a felelősek. Pal Nakasone tábornok, a Pentagon kiberegységének vezetője múlt héten elmondta, hogy Biden kormánya többféle válaszlehetőséget fontolgat. Oroszország tagadta, hogy szerepe lett volna a támadásban. 

Az eset nyilvánosságra hozása óta több hackertámadás történt, amelyek felhívták a figyelmet az Egyesült Államok állami és magánszektorainak biztonsági hiányosságaira.Februárban egy hacker megpróbálta megmérgezni egy floridai kisváros ivóvíz-ellátórendszerét, márciusban pedig a Microsoft Exchange e-mail szervezein keresztül érte új támadás az országot, melyet a cég szerint kínai állami hackerek végeztek. Kína tagadta, hogy szerepe lett volna a Microsoft-támadásban. 

Biden ígéretet tett arra, hogy hamarosan felülvizsgálják a szövetségi kormányzás ügynökségeit és intézményeit érintő kiberbiztonsági modernizációs és technológiai hiányosságokat. A nemrég elfogadott segélycsomag része egy 650 millió dolláros forrás is, melyet a Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynökség számára különítettek el.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.