Elképzelhető, hogy az omikron nem lesz képes arra, mint amire a delta variáns

Fotó: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. december 1-jén. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Komka Péter Azonosító: D_KOM20211201008
not image

Takács Petra

2021. december 2. - 05:47

Müller Cecília országos tisztifőorvos is figyeli az eseményeket, és természetesen az omikronról is mondott pár szót a TV2 reggeli műsorának vendégeként.

Jelenleg minden az új vírusvariánsról, az omikronról szól, amely a jelek szerint enyhébb tüneteket okoz, de még mindig kevesebb információ van róla, emiatt is zárta le a határait a külföldiek előtt Izrael, majd nem sokkal később Japán.

Magyarországon egyelőre nem fedezték fel a variánst, de nem kizárt, hogy már köztünk van, vagy, ha jelenleg nincs is, hamarosan „betoppan”, mivel egyre több környező európai országban üti fel a fejét.

Pillanatnyilag a negyedik hullám tetőzése előtt járunk, és arra sincs pontos válasz, hogy az omikron felül tudja-e múlni a delta variánst, ami sok ember életét követelte eddig a hullámok idején.

„Ezt még nem lehet tudni. Természetesen a világ összes tudósa, a WHO, a különböző egészségügyi hatóságok erre azonnal reagáltak, és nagy erőkkel folyik a kutatás.” – válaszolt Müller a Mokkában, aki szintén kiemelte, még túl kevés idő telt el a mutáns felfedezése óta, hogy az összes tulajdonságát ismerjék.

Müller az omikron kapcsán jelenleg 50-52 változásról beszélnek, ami miatt „aggodalomra okot adó” típus közé sorolta a WHO. „Ez egyelőre annyit jelent, hogy vizsgálni kell, mind járványügyi szempontból, mind pedig biológiai szempontból.”

Az eddig megjelent közlemények arra utalnak, hogy enyhébb tüneteket okoz az omikron, ami miatt nem biztos, hogy még fertőzőképesebb, vagy még durvább lesz, mint a delta variáns.

Az országos tisztifőorvos szerint elképzelhető, hogy éppen az ellenkező irányba indul el ez a vírus, amiben régóta reménykednek, hogy egyre csak gyengülni fog. Ez az egyik lehető legjobb hír lenne.