Felfedezték az omikron “lopakodó” változatát, mely a PCR-teszteket is kicselezi

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. december 8. - 07:56

Az omikron ezen változata azért fogja megnehezíteni a detektálást, mert hiányzik belőle az a tulajdonság, mely lehetővé teszi a PCR-tesztek számára a fertőzés kimutatását.

Tudósok felfedezték az omikron variáns egy új, “lopakodó” változatát, melyet egyáltalán nem lehet megkülönböztetni a többi variánstól a PCR-tesztek segítségével. Az új változatot a tesztekkel tehát nem lehet megkülönböztetni a többi variánstól, csak akkor, ha a mintát speciális genomikai vizsgálatoknak vetik alá.

A Guardian azt írja, a tudósok nyugalomra intenek a változat kapcsán, hiszen ennyi információból még nem lehet megállapítani, hogy az omikron új formája ugyanolyan sebességgel fog-e terjedni, mint maga az omikron, de mivel bizonyos jellemzőiben különbözik tőle, másképp is viselkedhet majd a jövőben.

Az új, informális nevén “lopakodó” változatot azon minták között fedezték fel, melyeket a napokban adtak át a tudósoknak Dél-Afrikából, Ausztráliából és Kanadából. Habár az omikron egyre több országban jelenik meg, az eddigi adatok alapján még senki sem fertőződött meg az omikron legújabb változatával – bár az is tény, hogy sokkal nehezebb detektálni, mivel PCR-teszttel lehetetlen kiszűrni.

A tudósok kiemelték, a legnagyobb ismeretlen kérdés jelenleg az, hogy miként alakulhatott ki az omikron új változata, s bár a variánshoz tartozik, mégis annyira különbözik tőle genetikailag, hogy ha elkezd terjedni a világban, akkor könnyedén a legújabb “aggodalomra okot adó változatnak” minősülhet majd.