Már érződik a turizmusban az omikron variáns káros hatása

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 7. - 11:10

A légitársaságok jelezték, a 2022-es foglalásokban meglátszik a nemrégiben felfedezett omikron mutáció hatása, ugyanis egyre kevesebben terveznek utazni az elkövetkező hónapokban.

Az EasyJet már napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy az omikron koronavírus-változat köztudatba robbanása óta megcsappantak náluk az új, közeli időpontokra szóló foglalások, mivel az utasok elkezdtek attól tartani, hogy az új variáns miatt hamarosan világszerte egyre több és keményebb utazási korlátozást vezetnek be – adta hírül az Mfor.

Az új foglalások megtorpanásán túl utazás-lemondási hullámot egyelőre nem tapasztalnak a már korábban intézett foglalásoknál, inkább azt kezdték el észrevenni, egy az utasok a decemberi jegyeiket áttetetik 2022 elejére. És egyelőre jellemzően olyan foglalásokat módosítanak, melyek a szárazföld belsejébe szólnak, a tengerparti célpontokba irányuló utak nagyjából érintetlenek maradtak.

A Wizz Air is érzi az új vírusvariáns negatív hatásait. A növekvő esetszámoknak és az emiatt több országban újra bevezetett korlátozások miatt látják a közeljövőre irányuló foglalások számának csökkenését, ám bizonyos országokban már konkrétan az omikron megjelenéséből következő keresletcsökkenés miatt kellett járatszámot csökkenteniük – írta a lap.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége adatai alapján mostanában inkább a helyhiány okoz újabban problémát. Az ilyenkor megszokott egzotikus úti célok mellett az Egyesült Államok november eleji nyitásának hatására ugyanis az USA-ba, elsősorban New Yorkba szervezett utazásokat ismét keresik és foglalják, de nemcsak itthonról, hanem Európából és az Egyesült Államokból is sokan foglaltak és foglalnak ezekre a helyszínekre, ezért csak drágábban érhetőek el.