Az omikron szélsebesen terjed a világban, de a WHO nem tud halálos kimenetelű esetekről

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
not image

Borbély Fanni

2021. december 5. - 18:29

Az omikron világszerte terjed, de a WHO közölte, egyelőre “nincs információja” arra vonatkozóan, hogy az új variáns miatt bárki is életét vesztette volna.

December elején egyre több ország jelenti, hogy náluk is megjelent az omikron variáns, eközben pedig az egész világon tovább pusztít a koronavírus-járvány, mely októberben Oroszországban például 75 ezer emberéletet követelt, mely a világjárvány kezdete óta a leghalálosabb hónap volt az országban.

Ahogy arról az RT is beszámolt, a WHO bejelentése nyomán a legtöbb európai ország azonnal korlátozta a beutazást a dél-afrikai régióból, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet még mindig nem rendelkezik megerősített információkkal arra vonatkozóan, hogy az omikron súlyosabb megbetegedést okoz-e, mint a korábbi variánsok.

Az EGT térségében (Európai Unió, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein) december 3-án délig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint összesen 109 esetet jegyeztek az omikronnal összefüggésben, míg az USA-ban összesen 10 esetet jegyeztek, azonban ebből kettő beteg nem hagyta el az országot, ezért szinte biztos, hogy a variáns már korábban is jelen volt az országban.

A koronavírus-járvány legújabb variánsát, az omikront már 38 országban detektálták, és a WHO kijelentette, hogy a variánst “aggodalomra okot adó” változattá minősítették. A delta variáns megjelenése óta nem volt akkora pánik a nemzetközi közösségben mint most, annak ellenére, hogy még mindig nem rendelkezünk elegendő információval arra vonatkozóan, hogy valóban veszélyesebb-e a variáns, mint a korábbiak.