WHO: felesleges a pánikkeltés az omikron variáns kapcsán

Fotó: Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 12:32

Az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa pénteken arra hívta fel az országok figyelmét, hogy ne keltsenek pánikot és ne szítsanak feszültséget az újonnan beazonosított mutáció miatt.

Soumya Swaminathan úgy gondolja, egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy az omikron válik-e majd a domináns variánssá – adta hírül a Portfolio.

Az omikron mutációt a világ összes kontinensén kimutatták már, a legtöbb ország pedig szigorított a beutazási korlátozásain. Swaminathan szerint az új variáns rendkívüli módon fertőző, Dél-Afrikában például naponta kétszereződnek meg az esetszámok, arról viszont nem beszélt, hogy a tünetek az enyhe lefolyású megfázáséhoz hasonlítanak.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A tudós mindezek ellenére azt kéri az emberektől, nyugodjanak meg, elmondása alapján bár az omikron valóbban agresszívebb és fertőzőbb, mint a delta variáns, a térnyerését mégsem szabad biztosra venni.

A WHO szakemberei egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy egyelőre még semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy módosítani kellene a vakcinákat az omikron miatt, súlyos megbetegedés ellen pedig a mutációk ellenére is védenek a vakcinák.