Érdekes teóriát dobtak be, az omikron egy állatoktól jövő variáns?

Intenzív osztály egy kétezer ágyas karanténközpontban Mumbaiban 2021. december 2-án. Az indiai Karnataka államban két fertõzöttnél azonosították a koronavírus omikron variánsát, ezért új korlátozó intézkedéseket vezettek be a más államokból vagy külföldrõl érkezõk számára. MTI/EPA/Divjakant Szolanki
not image

Nagy Noel

2021. december 4. - 09:29

Niklas Arnberg, a finn Umeá Egyetem virológus professzora érdekes teóriát vetett fel az omikron-variáns kialakulása kapcsán.

A finn professzor ugyanis arról számolt be, hogy már tavaly nyáron sikerült azonosítani az omikron „anyavariánsát”, ami a leginkább hasonlít a dél-afrikaiak által izolált vírustörzsre – idézte az Aftonbladet.

Az eredeti variánst azonban egy másik emlősállatban fedezték fel a tudósok, ám Arnberg elmondása szerint akkor nem igazán foglalkozott vele a közvélemény. Mint mondta, másfél évig nem is igazán lehetetett látni ezt a variánst, egészen a mostani felbukkanásáig.

Olli Vapalahati, a Helsinki Egyetem állatvirológusa a sajtótájékoztató során kiemelte, hogy feltehetően az anyavariáns továbbmutálódhatott – akár egy másik emlősállatban – és ezt követően ugorhatott át emberre.

Arnberg úgy véli, hogy nem tudni pontosan az omikron eredetét, de ez a többször állati mutációs elméletet egyértelműen nem lehet kizárni. Úgy véli emellett, hogy az első teória is megállja a helyét, hogy egy immungyengített emberben mutálódhatott ennyit maga a vírus.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK