Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, garantáltan az omikronnal fertőződtél meg

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
not image

Borbély Fanni

2021. december 23. - 17:01

Habár még csak egy hónapja detektálták, az omikron máris átvette az irányítást, és dominánssá vált.

Az omikron variáns kapcsán eddig elvégzett vizsgálatok szerint az új szupervariáns akár hetvenszer gyorsabban terjedhet, mint a korábban domináns delta, és olyan tulajdonságokra tett szert, melyek képesek megkerülni az immunrendszert. Az omikron a tüdő helyett a légutakat támadja meg, éppen ezért egészen más tüneteket okoz, mint a korábbi variánsok.

A legfrissebb kutatások szerint az omikronnal történő megfertőződés után általában három nappal jelentkeznek az első tünetek. Dr. Ryan Noach, Dél-Afrika legnagyobb magán egészségügyi biztosítójának, a Discovery Health-nek a vezérigazgatója úgy véli, az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az omikron gyorsabban terjed, viszont lefolyása is gyorsabb lehet.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány megfékezésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy míg egyesek tünetmentesen vészelik át a fertőzést, mások súlyosan megbetegednek, ami megnehezíti a fertőzés detektálását. A rövidebb lappangási idő miatt pedig sajnos nem mindig megbízhatóak a tesztek eredményei, így érdemes figyelni a jelentkező tünetekre.

Az omikron olyan tüneteket okoz, melyek nagyban eltérnek a korábbi változatokétól: több mint 78 ezer omikronos minta vizsgálata és a betegek megfigyelése után kiderült, hogy már nem a szaglásvesztés a leggyakoribb tünet, és a tüdőt érintő negatív elváltozások sem jelennek meg a fertőzést követően.

Az omikronnal történő megfertőződés esetén a következő tünetek jelentkeznek leggyakrabban: torokkaparás, orrdugulás, száraz köhögés, izomfájdalom, és a hát alsó részén jelentkező fájdalom. Szakértők szerint a tünetek globálisan egyeznek, habár nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a jövőben tovább fog mutálódni, és új tünetekkel kell majd számolnunk – írja a Washington Post.