Megdöbbentő tulajdonság derült ki az omikron vírusvariánsról

Fotó: Unsplash
not image

Hujber Dávid

2021. december 16. - 06:33

Egyre többet tudnak meg az új vírusvariánsról, ami rövid időn belül minden országban elterjedhet, és nem kizárt, hogy átveheti az eddig legrosszabbnak tartott delta variáns helyét.

A Sky News arról ír, hogy egy hongkongi tanulmány szerint az omikron variáns 70x gyorsabban képes szaporodni az emberi légutakban, mint a delta mutáció. Ugyanakkor a kutatók arra is rámutattak, hogy a variáns kevésbé jól szaporodik az emberi tüdőszövetben, mint az eredeti vírustörzs.

Ennek lehet oka az, hogy a tünetek kevésbé intenzívek, mint például a delta variáns esetében. A kutatást vezető professzor, Dr. Michael Chan Chi-wai arra figyelmezteti az embereket, hogy az omikront komolyan kell venni, és a variáns által jelentett általános veszély valószínűleg nagyon szignifikáns.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a betegség súlyosságát nemcsak a vírus szaporodása határozza meg, hanem a fertőzésre adott gazdaszervi immunválasz is, és a közelmúltban elvégzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a variáns részben képes kikerülni a vakcinák és a korábbi fertőzések immunitását.

Rendkívül olcsó covid-tesztek árusításába kezdhet az Amazon

Emiatt is tartják nagyon jelentősnek a variáns által mutatott fenyegetettséget. Az ázsiai kutatócsoport már sikeresek izolálta a variánst, egy eltávolított tüdőszövetet használtak fel az új mutáció vizsgálatához.

A tanulmányokban foglaltak szerint az omikron gyorsabban szaporodik, mint az eredeti Sars-CoV-2 vírus és a delta variáns az emberei hörgőkben. A tanulmányban kihangsúlyozták, hogy ez a hetvenszeres replikáció aggodalomra ad okot, ami magyarázattal szolgál a vírus fokozott átvehetőségére.

Egyelőre nem világos, hogy a tüdőfertőzőképesség tízszeres csökkenése ezen laboratóriumi vizsgálatban milyen hatással van a betegekre. Ez jó hírnek is tűnhet, de ha a vírus hetvenszer gyorsabban képes szaporodni, miközben tízszer lassabban fertőz, még mindig hétszeres megbetegedési kockázatot jelenthet.