Két újabb tünet, ami az omikron variánsra utalhat

Fotó: Unsplash/Adrian Swancar
not image

Kornis Vivien

2021. december 1. - 15:00

Szlávik János szerint az omikron fejfájást és szapora szívdobogást is okozhat.

Napról napra újabb információk derülnek ki a koronavírus nemrégiben felfedezett omikron variánsával kapcsolatban. Az omikron jelenlétét Magyarországon még nem mutatták ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint, Európában már több országban, köztük Belgiumban, Hollandiában és Csehországban is azonosították a variánst.

Az EgészségKalauz szerint az omikron okozta tünetek között szerepel a fáradtság, az izomfájdalom, a gyengeség és a levertség, de Szlávik János két további tünetre is felhívta a figyelmet: a variáns fejfájást és szapora szívdobogást is okozhat.

Az Országos Mentőszolgálat az RTL megkeresésére közölte, hogy naponta körülbelül 4000 riasztást kapnak, melyből 600-700 koronavírusos esetet jelent. Hozzátették: sokan enyhébb tünetek miatt is riasztják a mentőket, vagyis olyan esetekben, amikor erre nem lenne szükség.

Bár a vakcinagyártók – többek között a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik – azon dolgoznak, hogy kiderüljön, védelmet nyújtanak-e a jelenlegi oltóanyagok az omikronnal szemben, Szlávik János szerint nem kizárt, hogy ez így van.