Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Folyékony óceánok lehetnek a Vénusz kérge alatt

TÉMÁK:
#Vénusz #Világűr
NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Vénusz maga a pokol: az atmoszférája szén-dioxidban dúskál, az égboltot mérgező kénsav-felhők fedik, miközben a felszínén olyannyira forró időjárási körülmények uralkodnak, hogy porrá égnénk rajta.

Van azonban remény arra, hogy az élet is jelen lehet az égitesten, tudósok ugyanis előálltak egy új elmélettel, mely szerint a Vénusz vastag köpenye alatt forró vízpára gőzölgöghet, ami később folyadékként csapódhat ki.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Az ArXiv tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban arról írnak, hogy amíg a Föld-típusú bolygókon a szén-dioxid egy része a kőzetekben nyelődött el, és az idő előrehaladtával az oxigén és a víz vette át szerepét a légkörben, addig a Vénuszhoz hasonló égitesteken mindez fordítva történt meg.

Ha igazak a kutatók teóriái, akkor elképzelhető, hogy a kietlennek és élhetetlennek tűnő bolygó szén-dioxidban gazdag atmoszférája miatt az oxigén, így a vízgőz is az alsóbb rétegekbe került, a forróság következtében pedig zárványokba szorult, és a köpeny alá kényszerült.

Mindez azt jelentené, hogy a Földdel ellentétben egy fordított folyamat játszódott le, melynek révén a talaj mélyében, a köpeny alatt, a kéreg felsőbb részében kialakultak olyan rétegek, ahol forró állapotban ugyan, de megtalálható a víz.

Nem csupán a Vénuszon, hanem más égitesteken is létrejöhettek hasonló zárványok, így annak a lehetősége sem zárható ki, hogy akár a Marson, a Merkúron vagy éppen a Földön is folyékony vízben burjánzik az alsó, inaktívnak hitt talajréteg.