Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Hamarosan realizálható lehet a nukleáris magfúzió

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 20. - 15:56

Kutatók szerint olyannyira jelentős előrelépést érhetünk el a fizika területén, mint azt korábban a repülés esetén tették a Wright fivérek.

A Kaliforniában található Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) kutatói bejelentették, komoly mérföldkőhöz érkeztek a nukleáris magfúzió megvalósítása kapcsán – olvasható a CNBC hírportál jelentésében.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Nukleáris fúzió során két atom ütközik egymásnak, melynek következtében egy sokkal nehezebb atommag jön létre. A folyamat során óriási mennyiségű energia szabadul fel – ez a procedúra játszódik le többek között a Napban és a többi csillagban is, amely révén működni tudnak.

Fizikusok évtizedek óta próbálják megfejteni a fúzió rejtélyét, és begyűjteni az energiát, eddig azonban nem jártak sikerrel, az LLNL tudósai azonban komoly áttörést értek kel, hiszen rájöttek, miként lehetne begyújtani a szikrát.

A kutatók egy erőteljes lézert használtak fel, amellyel magas hőfokra hevítették a hidrogénből álló, nagynyomású üzemanyagot azzal a céllal, hogy elindítsák a fúziós folyamatokat. Fontos pontja volt a kísérletnek, hogy bebizonyítsák, az alkalmazott energia jóval kevesebb, mint a később kinyert erőtartalék, máskülönben érvényét veszthette volna a teszt.

Néhány pillanat erejéig ugyan, de sikerült 1,3 megajoule energiát kinyerni, ami a lézer energiájának 70 százalékával egyenlő. Ahhoz, hogy működjön a fúzió, 1,9 megajoule-ra lenne szükség, tehát már csak 0,6 megajoule-ra vannak attól az álomhatártól, amelytől kezdődően pontot tehetnek az ügy végére.

Az LLNR kísérletéről írt tanulmány egyelőre szakértői elbírálásra vár, ám ha végül hitelesítik a dokumentumot, újult erővel vághatnak neki a további kutatásoknak, így hamarosan tényleg megvalósulhat a magfúzió földi körülmények között is.