Bemutatták a világ legerősebb mágnesét, amivel a fúziós energia is megvalósítható

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 19. - 11:26

A mérnökök az ITER névre keresztelt kísérleti fúziós reaktor egyik alapkövének szánják a világ legerősebb mágnesét.

A masszív, több mint ezer tonnás szolenoidból készült elektromágnes 19 méter magas és 4 méter széles, valamint közel 13 teslányi energiát képes előállítani, ami nagyjából 280 ezerszer erősebb, mint a Föld mágneses mezője – adta hírül a New Scientist magazin.

A hat modul első darabja már a gyártósorokon készül a General Atomics kaliforniai üzemében. A tudósok azt remélik, hogy a gigantikus mágnes révén sikerül elérniük, hogy az ITER fúziós reaktor beinduljon, és megfelelő energiát generáljon.

Fúziós reakció akkor történik, amikor két hidrogénatom egymásba olvadásával héliumatom keletkezik, és mivel a folyamat során eszméletlen mennyiségű energia szabadul fel, ezért ezt elektromos áram termelésére is fel lehetne használni.

Sajnos még hosszú évtizedek óta történő fejlesztések és kutatások után sem tartunk ott, hogy le tudjuk bonyolítani saját technológiánkkal és tudásunkkal a folyamatot, az új mágnes segítségével azonban egy lépéssel közelebb kerülhettünk a végső célhoz. Az ITER fúziós reaktora minden idők legnagyobb hasonló szerkezete, amelyben rejlik annyi potenciál, hogy alternatív energiaforrások kitermelésére lehessen felhasználni anélkül, hogy atomkatasztrófát idéznénk elő a Földön.

A reakció a reaktorban található kamrákban erőteljes áramlást alakít ki, ami később felpörgeti az óriási turbinákat, amelyek elektromos áramot generálnak. Az egység belsejében lévő szolenoid ezután magába zárja az extrém forró és magas nyomás alá helyezett plazmát, és egy gyűrű formájú struktúrában keringeti.

Hogy végül mi lesz a projekt végső sorsa, nehéz megjósolni, a program mérnökei azt szeretnék elérni, hogy 2025 végére már üzembe helyezhessék az ITER-t, bár ehhez még rengeteg problémát meg kell oldaniuk.