Fúziós erőmű építését célozta meg Jeff Bezos

MTI/EPA/Justin Lane
not image

Kulcsár Péter

2021. június 21. - 10:48

Mi sem bizonyíthatná jobban a dollármilliárdos üzletemberek egymás elleni harcát, mint azon projektek tömkelege, amelyekkel meg szeretnék reformálni a világot, amiben élünk.

Jeff Bezos korábban bejelentette, hogy júliusban testvérével együtt, a világ leggazdagabb embereként feljuthat a világűrbe a saját vállalata által fejlesztett űrhajóval, ami a jövőben űrturistákat fog szállítani a Föld és az univerzum határán lévő Kármán-vonalhoz.

A BBC értesülései szerint az Amazon alapítója és vezérigazgatója az univerzumbéli kaland mellett a fúziós technológia felé is nyitott, ugyanis kiderült, hogy részesedést vásárolt a General Fusion nevű startupból, melynek célja, hogy hidrogénatomok egybeolvasztásával hőenergiát termeljen reaktorokban.

Az eljárás során óriási mennyiségű energia szabadulhat fel, azonban a kutatók egyelőre csupán természetes körülmények között, csillagok belsejében tudták megfigyelni a reakciót, mesterséges úton még képtelenség indukálni egy ekkora robbanást.

Próbálkozások már voltak, Bezos pedig úgy tűnik, hisz abban, hogy az egészen ígéretes projekt segítségével ő lehet az első, akinek sikerül fúziós reaktort előállítani, ezért is szállhatott bele a programba, ami a startupnak is jól jött, hiszen eddig anyagi problémákkal küszködtek.

A fúziós technológia rengeteg gondot megoldana, ugyanis lényegében egy zöld eljárásról van szó, amivel helyettesíteni lehetne a környezetszennyező hőerőműveket és atomerőműveket, nem beszélve arról, hogy energia-hatékonyság szempontjából is jóval előnyösebb lenne.

A General Fusion reaktora a jelenleg alkalmazott atomreaktorok méretéhez képest nagyjából 30 százalékkal kisebb lesz, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor 2025-re elkészülhet. Eddig mintegy 100 milliárd amerikai dollárt gyűjtöttek össze állami és privát szektorból érkező támogatásokból, köszönhetően Bezos hozzájárulásának.