Saját rakétájával a világűrbe utazik júliusban Jeff Bezos

MTI/EPA/Victoria Bonn-Meuser
not image

Kulcsár Péter

2021. június 7. - 21:17

Az Amazon és a Blue Origin alapítója és vezérigazgatója bejelentette, hogy részt fog venni az űrrakétával tervezett következő misszión.

Jeff Bezos ambiciózus terve szerint a Blue Origin legújabb űrhajójának fedélzetén testvérével, Mark Bezos-szal együtt júliusban kiutazhat a világűrbe, ami komoly mérföldőnek számít, ezzel ugyanis megelőzheti az űrversenyben Elon Muskot, aki egyelőre még két lábbal a Földön kényszerül maradni.

A Jeff Bezos által 2000-ben alapított Blue Origin a New Shepard modullal juttathatja ki a világ leggazdagabb emberét az univerzumba várhatóan július 20-án. Egy hely még kiadó az űrhajón, ezért egy hatalmas aukciót indítottak, amelyen már több mint hatezren vettek részt 143 különböző országból, a legnagyobb licit pedig jelenleg 3 millió amerikai dolláron áll.

A Blue Origin első turistarakétáját Alan Shepard asztronauta után nevezték el, aki az első amerikaiként 1961-ben feljuthatott az univerzumba. Eddig összesen 15 tesztrepülést hajtottak végre a szerkezettel, melyek során csupán apró technikai malőrök adódtak, ám emberi küldetéseket még egyszer sem bonyolítottak le vele.

Instagram-bejegyzésében Jeff Bezos arról írt, hogy gyerekkori álma teljesülhet, amivel nemcsak saját ábrándjait, hanem az emberiség jövőjét is megváltoztathatja, hiszen először történhet meg, hogy valóban turistajárat indul a Föld atmoszféráján kívülre.

Bezos még februárban jelentette be, hogy visszavonul az Amazon vezérigazgatói pozíciójából, és július 5-én átadja a stafétabotot a vállalat felhőszolgáltatásokért felelős vezetőjének, Andy Jassy-nek.

A Blue Origin már évek óta készül a turistaprogram startjára, amivel nagyjából 100 kilométerre röpíthetik fel a Föld felszínétől a milliomos kalandvágyókat, akik megtapasztalhatják, milyen is valójában az univerzum és a súlytalanság állapota.