Jeff Bezos előtt Richard Branson szeretne első milliárdosként kijutni a világűrbe

MTI/EPA-AAP/Joel Carrett
not image

Kulcsár Péter

2021. június 10. - 08:42

Röviddel azután, hogy az Amazon és a Blue Origin alapítója és vezérigazgatója bejelentette, július végén űrturistaként az univerzum felé veszi az irányt, a Virgin Galactic fejese is megszólalt a témában.

Richard Branson állítólag megirigyelte Bezost, ezért fogta magát, és maga köré hívott egy szakmai stábot, akik nekifogtak egy univerzumba tartó utazás megszervezésének, ami a Virgin Galactic vállalat SpaceShipTwo rakétájával történhet meg.

Habár korábban a repülést augusztus környékére tervezték, Richard Branson a július 4-i hétvégét célozta meg, így közel egy hónappal azelőtt kijuthat a világűrbe, hogy azt a világ leggazdagabb embere megtenné szintén a saját cége által kifejlesztett szerkezettel – adta hírül a Parabolic Art magazin.

Branson repülését egyelőre csak iparági szivárogtatók erősítették meg, hivatalos álláspontot eddig nem adott ki a híresztelésekkel kapcsolatban a Virgin Galactic. Joey Roulette, a The Verge hírportál riportere megkereste a vállalatot, akik viszontválaszukban jelezték, a rakéták utolsó tesztjei nyár elejétől ősz végéig tarthatnak, a pontos dátumot azonban még nem határozták meg.

További érdekesség, hogy Roulette következő Twitter-bejegyzésében arról írt, tudomása szerint semmilyen akadálya sincs annak, hogy Bransont kivigyék a világűrbe, hiszen a nyári rajt szerepel a cég eredeti tervei között.

Bezos még hét elején tudatta a nyilvánossággal Instagram-posztjában, hogy gyermekkori álma válhat valóra július 20-án, amikor felülhet testvérével együtt az első űrturista-járatra, ezáltal az első multimilliárdos üzletemberré avanzsálhat, aki kijutott az univerzumba.

A Virgin Galactic egyelőre a hatóságok jóváhagyására vár, illetve az is kérdéses még, hogy a VSS Unity nevű egység képes-e a nemzetközileg elismert Föld-univerzum határát, az úgynevezett Kármán-vonalat túllépni, ami megközelítőleg 100 kilométeres magasságban található a bolygó felszíne felett.