Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,140 $

Legalább 69 ember vesztette életét a brutális dzsihadista támadásban

Az elmúlt hetek során valamennyivel csendesebb volt a világ legerőszakosabb régiója, azonban ismét lecsaptak a helyi iszlamista terrorszervezetek.

Fotó: Twitter/The Trent
Afrika

Nagy Noel

Szerkesztő

A brutális dzsihadista terrortámadásban Nigerben történt, azon belül is a Burkina Fasóval és Malival közös hármashatár környékén. Több alkalommal is írtunk már arról, hogy a hármashatár környékén található Tillaberi régió a dzsihadista merényletek egyik központja lett.

Az Abad-Dab falvában történt mészárlás során legalább 69 ember vesztette életét, a motoron érkező merénylők még a polgármestert is megölték – írja az AFP hírügynökség. A támadást mindössze 15 ember élte túl, köztük is több sérült van. Soron kívül Megszólalt a Nemzeti Színházban balesetet szenvedő Szász Júlia

A nigeri kormány két napos nemzeti gyászt hirdetett és bejelentették, hogy megindították a nyomozást a bestiális támadók után. Helyi források szerint a támadást „szokásos módon”, motoros támadók hajtották végre, akik válogatás nélkül gyilkoltak.

Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a támadást, de feltehetően az Iszlám Államhoz ezer szállal kötődő Iszlám Állam Nagy-Szaharai Tartománya (ISGS) hajtotta végre, amelynek jellemzője az ilyen motoros-fegyveres merénylet.

Egy másik forrás állítása szerint a támadás helyszíne nem véletlen, ugyanis ezen a településen erős anti-dzsihadista polgári erők szerveződtek, amelyet épp a lemészárolt polgármester vezetett. Megerősítették, hogy a terroristák Mali irányába indultak vissza, feltehetően a hármashatár szívében lévő bázisukhoz.

Niger számos felmérés szerint a világ legszegényebb országának tekinthető, amely folyamatos vérfürdőknek a helyszíne Burkina Fasóval és Malival együtt. A mészárlások 2017-ben indultak el, amelyek az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető helyi szervezetek végeznek.

A Hiuman Rights Watch augusztusi jelentése szerint csak idén 420 ember vesztette életét Nigerben a különböző támadások miatt, egy esetben például 141 embert mészároltak le a terroristák egy merénylet keretében.