Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Újabb dzsihadista támadást hajtottak végre, ezúttal 137 ember vesztette életét a mészárlásban

Ismételten terrortámadást hajtottak végre iszlamista szélsőségesek Nigerben, ahol 137 ember életét oltották ki egyetlen akcióval.

Illusztráció/MTI/EPA/Ghulamullah Habibi
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Több falut is megtámadtak Niger délnyugati részén, Mali határához közel, amely az eddigiek során is a világ egyik legerőszakosabb régiójának számított. A támadásban 137 embert mészároltak le, és helyszíni beszámolók szerint a dzsihadisták válogatás nélkül öltek, akit értek.

Zakaria Abdourahamane kormányszóvivő jelentette be a támadás tényét a nigeri közszolgálati televízióban: „ezek a fegyveresek banditák szisztematikusan az egész civil lakosságot célpontnak tekintik, és még egy lépést tettek a horror és a brutalitás útján”. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

A kormányszóvivő három napos nemzeti gyászt hirdetett, valamint kihangsúlyozta, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megerősítse a közbiztonságot a régióban, és felelősségre vonjak a „gyáva és bűnös” támadás elkövetőit.

A támadásban a Mali hátárhoz közeli Intazayene, Bakorat és Wistane faluk voltak érintettek, és egy helyi tisztviselő beszámolója szerint az iszlám szélsőségesek „mindenre lőttek, amit csak mozogni láttak” – idézte a Deutsche Welle.

Mohamed Bazoum elnökké választása óta megint kezd elszabadulni a pokol Nigerben, zsinórban a második brutális támadást hajtották végre szélsőségesek. A múlt hét folyamán 66 ember vesztette életét Tillaberi régióban, az úgynevezett „hármas határnál” – Burkina Faso, Mali és Niger közös határrégiójában.

Januárban szintén Tillaberiben történt egy brutális támadás, akkor két faluban összesen 100 civilt mészároltak le a dzsihadisták. A régiót teljesen elsüllyeszti az iszlám radikalizmus, ám az elemzők szerint a nigeri terrorellenes fellépés legalább annyira rossz volt, mert annak mentén etnikai alapú konfliktus is kialakult.