Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

El kellett téríteni a Nemzetközi Űrállomást a veszélyes kínai műholdgyilkos fegyvertől

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ISS-en tevékenykedő űrhajósok észrevették, hogy egy 2007-es kínai szatellitgyilkos szerkezet maradványai tartanak az űrállomás felé, ezért olyan manővereket kellett alkalmazniuk, mellyel kitértek az útjából.

Az űrszemét problémaköre a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentő gondhalmaz, ami rendkívüli módon súlyosbodik, és bár vannak már részmegoldások a helyzet enyhítésére, a valódi kulcs egyelőre még nem született meg.

Az orosz Progressz MS-18 teherűrhajó szerdán délután dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, azonban korántsem volt problémamentes a csatlakozás, mivel észlelték, hogy az egységet egy hatalmas űrhulladék-maradvány közelítette meg – írta a Space.com magazin.

Az űrszemét arról az ellenséges műholdak kiszedésére kifejlesztett kínai szatellitről származott, amit 14 évvel ezelőtt lőttek ki az univerzumba, és állítottak Föld körüli pályára. Bolygónk körül egyébként több mint 3 500 olyan objektum kering, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a világűrben tartózkodó űrhajókra és műholdakra.

Legutoljára tavaly szeptemberben történt hasonló incidens, akkor a Nemzetközi Űrállomást teljes egészében ki kellett mozdítani aktuális helyzetéből, máskülönben a szerkezetnek csapódott volna az űrszemét, amibe bele is halhattak volna a fedélzeten lévő asztronauták.

A NASA szakemberei még nem lélegezhettek fel, ugyanis kiderült, a kínai műholdmaradvány pénteken még közelebb ólálkodhat az ISS-hez, ezért előre ki kell számolniuk az irányítóközpontban, hogy pontosan milyen szögben térítsék el ideiglenesen pályájáról a Nemzetközi Űrállomást.