Turistákat befogadó űrállomás fejlesztésébe kezdtek

Nanoracks
not image

Kulcsár Péter

2021. október 25. - 21:32

A Nanoracks, a Voyager Space és a Lockheed Martin bejelentették, 2027-ban egy közös fejlesztésű űrállomást állítanak Föld körüli pályára, amelyben kizárólag űrturistákat fogadhatnak.

A Starlab névre keresztelt szerkezet révén kívánják forradalmasítani az űrturizmust, amelynek alapköveit a Blue Origin és a SpaceX fektette le, köszönhetően annak, hogy teljesen amatőr, mindennapi embereket lőttek ki busás pénzért cserébe az univerzumba.

A Nanoracks hivatalos weboldalán fellelhető tervezetből kiderült, hogy a 340 köbméteres belső térrel ellátott modulban összesen négy ember férhet el, miközben külön laboratóriumi részleget is kialakítanának, továbbá egy óriási robotkart is szerelnének az űrállomásra, amellyel elvégezhető a szállítmányok pakolása.

Mivel a Nemzetközi Űrállomás gyakorlatilag a halálán van, és 2025 után már nem tervezik a támogatását és a felújítását, az oroszok és a kínaiak pedig saját egység megépítésébe kezdtek, miközben az amerikai űrügynökség hezitál, így a három magánvállalat saját kezébe vette az ügyet.

A Starlabbal a Nanoracks sokkal gazdaságosabb feltételeket biztosítana a kutatóknak és a leendő űrturistáknak, ígéreteik szerint ugyanis alacsonyabb költségek mellett sokkal fejlettebb alternatívái lesznek az ISS-nek, illetve a SpaceX és Blue Origin megoldásainak.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor leghamarabb 2027-re készülhet el az űrállomás prototípusa, amire tesztelések sora vár, még mielőtt élesben is kipróbálhatnák a rendszert, amellyel új dimenzióba röpíthetnék az űrversenyt.