Káprázatos szelfit lőtt a Marson a Curiosity

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 09:46

A NASA megosztott egy pazar fotót, amit nem más, mint a Curiosity marsjáró készített a múlt hónap végén.

Az amerikai űrügynökség szakemberei 81 fotót illesztettek össze egy hatalmas, 360 fokos panorámaképpé. Néhány ügyes szerkesztésnek köszönhetően az egész felvételt egyetlen szemkápráztató látképbe préselték össze, ami egy gyönyörű, egyben valamelyest torz és szédítő tájképet eredményezett.

A NASA közleménye szerint az egyedülálló fotó egy óriási sziklaszerkezetet ábrázol, amelyet “Greenheugh Pediment” névre kereszteltek.

A Curiosity most a Maria Gordon-hasadék nevű kisméretű kanyon felé tart, amely az új felvételen a rover mögött balra látható. Nevét a 20. század elején élt tudósról kapta, aki az olaszországi Dolomit-hegységet tanulmányozta, és ezzel elnyerte az Egyesült Királyságban a tudományok első, nőnek ítélt doktori címét.

Az új panorámaképet a Curiosity robotkarjának hegyére erősített Mars Hand Lens Imager készítette. Az aprócska rover 2012 augusztusa óta pásztázza a Mars felszínét, azóta számtalan fotót és szelfit küldött vissza, amelyeken a leglenyűgözőbb kopár tájakat mutatja be.

Fotó: NASA

Ha a további feltérképezések is sikerrel járnak, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy testvérroverjeivel együtt a Curiosity rábukkanhat majd a földönkívüli élet első nyomaira, hiszen eredetileg ezért küldték ki őket a Mars felszínére.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK