Íme a SpaceX új kihívója, akik szintén embereket telepítenének a Marsra

Sierra Space
not image

Kulcsár Péter

2021. november 24. - 19:02

Újabb űrvállalattal bővült a Marsot meghódítani kívánó magáncégek listája, ezúttal a Sierra Space csatlakozik az ádáz küzdelemhez.

Amióta a szövetségi kormány a NASA határozata mellett döntött, és a SpaceX ajánlatát választotta a Human Landing System (HLS) megtervezésére és az emberek Holdra juttatására, úgy tűnik, hogy Elon Musk és cége oroszlánrészt vállalhat a holdi és azon túli küldetésekben, ám nem várt kihívót kaphatnak.

Jeff Bezos Blue Originjén túl, amely elvesztette a Muskékkal kapcsolatos NASA elleni pert, más űrkutatási cégek is szemet vetettek a Hold meghódítására. Egyikük, a Sierra Space nevű cég most tett egy nagy lépést a terv megvalósítása felé, és 1,4 milliárd dollárt gyűjtöttek, hogy többek között átalakítsák a Dream Catcher névre keresztelt űrjárművet, mégpedig úgy, hogy le tudjon szállni a Marson.

A Sierra Space új, 1,4 milliárd dolláros tőkéjét a Moore Strategic Ventures és a Coatue, valamint a General Atlantic vezetésével egy A sorozatú finanszírozási körben szerezték meg; az űrkutatási vállalat az új forrásokat az újrafelhasználható Dream Chaser orbitális űrrepülőgép fejlesztésének felgyorsítására fogja felhasználni.

A Dream Chaser háromféle üzemmódban készül – mindhárom változat előrehaladott fejlesztési fázisba lépett, köszönhetően annak a NASA-val kötött szerződésnek, amely a Nemzetközi Űrállomásra történő teherszállító utak biztosítására vonatkozik, 2022 második felétől kezdődően.