A SpaceX és a Blue Origin után az Astra rakétája is elérte a világűrt

Astra
not image

Kulcsár Péter

2021. november 23. - 09:45

Újabb résztvevő csatlakozott a magáncégek űrversenyéhez, ezúttal a kaliforniai központú Astra vállalat űrszerkezetét sikerült Föld körüli pályára állítani.

A 2016 októberében alapított, alamedai központtal rendelkező Astra először 2018 júliusában indított tesztjelleggel rakétát az atmoszférába, tavaly decemberben pedig már a világűr határát is elérték.

Idén erre is rátettek egy lapáttal, habár az első repülést még augusztusban akarták lebonyolítani, azonban nem várt problémák adódtak az erőforrásokkal, ezért két és fél percnyi készülődést követően végül leállították a kilövési procedúrát.

Az elmúlt három hónapban sikerült orvosolniuk a meghibásodott motorokat, így ismét kilövőállomásra helyezték a hatalmas méretű egységet az alaszkai Kodiakban, ahol egy ideiglenes bázist alakítottak ki a rakéták tesztelésére.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az LV0007 névre keresztelt misszió során – amelyet november 20-án indítottak – a Rocket 3.3 hordozómodullal két darab, egyenként féltonnás szállítmányt juttattak el több mint 500 kilométeres magasságba, ami komoly mérföldkőnek számít, azóta pedig az amerikai légierő is jelezte, igényt tartanának az Astra rakétáira.