Újból életet leheltek a NASA és a Kínai Nemzeti Űrügynökség marsjáróiba

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 27. - 02:45

Több mint két hétig tartó alvó állapotot követően ismét működik a NASA Perseverance rovere, valamint a kínai űrhivatal Csuzsung marsjárója.

A NASA Perseverance egysége október 19-én kezdte meg ismét a munkálatokat azt követően, hogy a Marson végbement napviharok miatt úgy döntöttek, a maximális biztonság érdekében ideiglenesen leállítják a rovert.

Ugyanez történt a kínai Csuzsunggal is, amellyel szintén el szerették volna kerülni az erőteljes napsugárzás okozta kalamajkát, így az amerikai modulhoz hasonlóan alvó üzemmódba helyezték – írta az Interesting Engineering magazin.

Azért döntöttek így, mert nem szerették volna, ha idejekorán tönkremennek a marsjárók, hiszen mivel a vörös bolygó nem rendelkezik kellő vastagságú atmoszférával, így a napsugarak szűretlenül bombázzák a felszínét, főként intenzív napviharok során, ezek a folyamatok pedig negatívan befolyásolhatták volna a missziók végkimenetelét.

A Perseverance-en és a Csuzsungon kívül a Curiosity, valamint az Ingenuity marskopter, az InSight lander, a Mars Reconnaissance Orbiter, a MAVEN, illetve az Odyssey is pihenőre ment a sugárzás elkerülése végett.

Az elmúlt hetekben meglepő módon mégsem állt le teljesen a kutatás, a Curiosity-ra szerelt szeizmográf segítségével ugyanis folyamatosan mérték a marsrengéseket, amelyek közül sikerült erőteljesebb mozgásokat is azonosítani.