Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,969 $

Napokon belül egy műhold zuhan a Földre

A szakemberek szerint nincs mitől tartani, nagy valószínűséggel a legnagyobb része elég, amint belép a Föld légkörébe, ami pedig nem, az az óceánba fog zuhanni.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Napokon belül egy két tonnánál is nehezebb műhold zuhan a Földre, ám az Európai Űrügynökség (ESA) szakértői szerint nincs mitől tartani: az atmoszférát elérve, körülbelül 80 kilométeres magasságban kezd majd darabokra esni, és ezek nagyobb részben el is égnek zuhanás közben. Ami mégsem, az nagy valószínűség szerint az óceánban fog landolni.

Hozzáteszik: az ERS–2 1995 óta teljesített szolgálatot, és egybehangzó ágazati vélemények szerint ez volt az Európai Űrügynökség legtökéletesebb földmegfigyelő műholdja, amely 785 km-ről figyelte meg bolygónkat. 2011-ben azonban meghibásodott, és nem tudta a továbbiakban ellátni feladatát – írja a pcwplus.hu. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Ezt követően alacsonyabb pályára navigálták, nehogy más műholdnak vagy űrtörmeléknek ütközzön. Az elmúlt 13 évben pedig folyamatosan közeledett a Föld felé, ezáltal február közepén fog megérkezni a légkörbe, bár pontos időpont és helyszín nincs. Az ESA szakértői hozzáfűzték: ha az ERS-2 néhány darabja be is csapódik valahol a Föld felszínébe, kicsi a valószínűsége, hogy valakit eltaláljon.

Ez talán még annál is valószínűtlenebb, mint hogy villám csapjon belénk. Az aránymutató 1 a 100 milliárdhoz – emelték ki. A cikkben arra is kitérnek, ami még problémát jelenthet egy ilyen visszatérő eszköz esetében, az az anyaga, ami bekerül a természetbe. De az ESA ennek kapcsán is igyekezett megnyugtatni mindenkit: az el nem égő darabokban nincs semmi, ami mérgező vagy radioaktív lenne.

Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy 9 műholdat juttatott az űrbe múlt szombaton a Smart Dragon-3 névre keresztelt rakéta, amely a China Rocketnek, azaz az állami hordozórakéta-gyártó kereskedelmi célú oldalágának gyümölcse. Kína ezzel ismét nagyot lépett előre az űrversenyben, a fejlesztések pedig egyre látványosabbak.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.