Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Feltörekvőben Kína olcsó űrrakétái, melyek már most verhetetlennek tűnnek

Kisebb költségekkel járnak, cserébe sokkal jelentősebb a teherbírásuk.

Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Kilenc műholdat juttatott az űrbe szombaton a Smart Dragon-3 névre keresztelt rakéta, amely a China Rocketnek, azaz az állami hordozórakéta-gyártó kereskedelmi célú oldalágának gyümölcse. Kína ezzel ismét nagyot lépett előre az űrversenyben, a fejlesztések pedig egyre látványosabbak.

A kiemelkedő eredmények természetesen nem a véletlennek köszönhetők, Hszi Csin-ping elnök ugyanis a kereskedelmi űripar bővítésére szólította fel az ágazat szereplőit. Ez kulcsfontosságú mind a kommunikációs eszközök, mind pedig a navigációs fejlesztések terén – számolt be róla a CNA. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Kína arra törekszik, hogy lefedje a kereskedelmi rakéták piacát, a különböző méretű és teherbírású eszközök mennyisége épp emiatt rohamosan gyarapszik, emellett az űrkikötők és a tengeri indítóállások száma is folyamatosan nő az országban. A fő cél a költségek csökkentése, ami minden korábbinál vonzóbbá teheti a kínai ajánlatokat a kereskedelmi űrhajózás szereplői számára.

A verseny kiélezett és számos ponton hordoz fejlődési lehetőséget. A szintén kínai Landspace az olcsó hajtóanyagok terén, míg az Orionspace a kilövési alternatívák kapcsán ért el előrelépést, legutóbbi rakétájukat egy hajóról indították el.

A kis teherbírású rakéták jelenleg nagyjából 2 tonnányi hasznos terhet képesek az űrbe juttatni, míg a nagyobbak hozzávetőlegesen ennek a tízszeresét. Összehasonlításképp, a SpaceX Falcon Heavy rakétája 64 tonna kapacitású, költségei azonban sokkal magasabbak is.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.