Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,335 $

Mesterséges méhben növesztettek egérembriókat amerikai kutatók

Fotó: Pixabay
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az MIT mérnökei korszakalkotó kutatást végeztek el, ugyanis egy mesterséges anyagokból előállított anyaméhben sikeresen kitenyésztettek egy életképes rágcsálót.

Az MIT Technology Review tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy ehhez hasonló technológiákat az emberi magzatok esetében is fel lehetne használni, bár ez rengeteg etikai, morális és vallási kérdést vetne fel.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A kísérleteket vezető professzor, Jacob Hanna elmondta, a speciális úton előállított szövetek rendkívül hasznosak lehetnek orvostudományi szempontból, hiszen pótolhatnák velük azokat a sejteket, amelyeket elvetélt magzatokból tudnak csupán kinyerni.

Az egér vemhességi ideje alatt Hanna és kollégái emberi köldökzsinórból vett vért fecskendeztek egy üvegcsébe, amelyet felráztak, majd magas nyomású oxigénnel telítettek.

Ennek hatására megteltek a sejtek oxigénnel, és a szervek is megfelelő működésnek indultak az embrióban. Az ötnapos magzatot ezután kivették a terhes egérből, majd egy héten keresztül szintén egy üvegből készült mesterséges méhben növesztették, ám méhlepény nélkül végül kifogytak levegőből és elpusztultak.

Mindezek ellenére a kutatás eredményei komoly előrelépésként értékelhetőek, ugyanis most sikerült először napokon át életben tartani egy magzatot anélkül, hogy kötődött volna az anyaszervezethez.

Ha emberi embriókkal is véghezvihetnék a kísérleteket, az azt jelentené, hogy az első trimeszterre végtagokkal rendelkező magzatot tudnának létrehozni méhen kívül, szimplán egy üvegcsében vagy egy fiolában. Hanna egyetértett azzal, hogy az ilyesféle vizsgálatok etikátlanok lennének, bár úgy gondolja, őssejtek kitermelése terén érdemes lenne figyelembe venni ezt a technológiát még akkor is, ha egyesek számára morálisan elfogadhatatlan a módszer.