Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Minden ötödik véradó donor szervezetében megtalálhatóak a koronavírus elleni antitestek

Március első hetében az Amerikai Vöröskereszt által begyűjtött vérminták 21 százalékában kimutatták a covid-fertőzéssel szemben termelődött ellenanyagokat.

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A CNN riportjából kiderült, hogy 2020 júniusa és 2021 márciusa között az Amerikai Vöröskereszt több mint 3,3 millió donációt fogadott, ez idő alatt pedig a mintákon elvégzett tesztek során kiderült, hogy a véradók 7,5 százaléka rendelkezett koronavírus elleni antitestekkel.

Mindez azt jelenti, hogy a szóban forgó egyének már érintkeztek a vírussal anélkül, hogy tudtak volna róla, ezáltal kialakult szervezetükben a természetes immunitás, ami elengedhetetlen alapköve a kórokozóval szembeni védekezésnek. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Amíg tavaly októberben a véradók mindössze 4 százalékánál azonosították az antitesteket, addig idén januárra 12 százalékra, míg márciusra már 21 százalékra nőtt az ellenanyag aránya.

Annak ellenére, hogy a véradók nem reflektálják a teljes lakosság ellenállóképességét, mégis érdekes eredmények születtek, amelyek arra utalnak, hogy a nyájimmunitás hamarabb kialakulhat, mint azt korábban a szakemberek feltételezték.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) tanácsadója, Dr. William Schaffner elmondta, bár lenyűgözőnek tartja a kutatások eredményeit, a teljes védettséget kizárólag a vakcinák biztosíthatják:

„Jó látni, hogy az amerikai lakosság jelentős része már átesett a covid-fertőzésen úgy, hogy nem is tudott róla. Az a gond, hogy a többség, vagyis az emberek körülbelül 80 százaléka még nem kapta el a koronavírust, ezért szimplán nem hagyatkozhatunk a természetes immunitásra. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, be kell oltanunk ezeket a személyeket.”

A CATL legújabb fejlesztése új szintre emelheti az elektromosautó-ipart

A Debrecenben gyárat építő kínai vállalat olyan platform kifejlesztését jelentette be, amely több szempontból is hasznára válhat az elektromos autózásnak.