Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Meghalt egy rákbeteg nő, miután háromszor is elhalasztották koronavírus-lezárások miatt az életmentő műtétjét

Illusztráció/MTI/Vasvári Tamás
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miközben folyamatosan a koronavírus-fertőzöttek diagnosztikájáról és ápolási lehetőségeiről beszélünk, gyakran megfeledkezünk azokról az emberekről, akik sokkal súlyosabb betegségekkel küzdenek.

Az egyik torontói férfi osztotta meg a City News hírportállal történetét feleségéről, akit az állandó halasztások miatt nem operáltak meg, ezért belehalt az agresszív rákbetegségének súlyos szövődményeibe.

A férfi elmesélte, párja halála előtti napjait rendkívül nehezen élte meg, az intenzív osztályon hiába fogta már a kezét, semmi sem segített, túl későn került be a kórházba, ami annak a hibája, hogy az orvosok a járványhelyzetre hivatkozva elnapolták az életmentő beavatkozást, melynek köszönhetően még legalább éveken keresztül kibírhatta volna a daganatos megbetegedés megpróbáltatásait.

A nőt 2020-ban veserákkal diagnosztizálták, tavaly télen pedig felkerült Ontario tartomány operációs várólistájára, ám a koronavírus-járvány második hulláma következtében kétszer is elcsúsztatták a beavatkozás végrehajtását, mivel az intenzív osztályokat covid-betegek részére különítették el.

A 70 éves asszony három hónapon keresztül feküdt a Michael Garron Kórházban, miután végül elszállították a Torontói Általános Kórházba, ahol több mint négyhetes csúszást követően tudták csupán megműteni, ám addigra a daganatok áttétei ellepték szervezetét, a veséjén kívül a mellékveséit és a májának felét is el kellett távolítaniuk a sebészeknek, ezt pedig már nem élte túl.

“Az eredeti tervek szerint az történt volna, hogy megműtik, bent tartják, ápolják, majd néhány nap múlva hazaküldik, ahol gyógyulgathatott volna. Ezek helyett ott tartunk, hogy elhunyt, és többé már nem foghatom a kezét. Attól tartok, nem ő az egyetlen, aki így járt” – mondta a hölgy férje.

Miközben világszerte azért küzdenek az infektológus szakemberek, hogy megakadályozzák a covid-járvány harmadik hullámának felerősödését, szinte mellékvágányra helyezik azokat a betegségeket, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnének. Csak Kanadában hetente 600-zal kevesebb rákkal kapcsolatos műtétet hajtanak végre az orvosok a covid-páciensek kezelésének priorizálása miatt, ami onkológusok szerint sem jó hír, és mindenképpen javítani kellene rajta, mivel esetükben ugyanúgy emberéletekről van szó.