Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Felére csökkent a rákbetegek orvosi látogatása a pandémia alatt

A koronavírus-járvány következtében a rákos páciensek egyre kevesebb időt töltöttek el orvosaiknál a lezárások miatt, így elmaradtak a szükséges kezelések.

Budapest, 2020. szeptember 1. Férfit készülnek kezelni az új Halcyon lineáris gyorsító sugárterápiás berendezéssel, amellyel daganatos betegek terápiás besugárzását végzik az Uzsoki utcai Kórházban 2020. szeptember 1-jén. Ötszázmillió forint értékben kapott újabb sugárterápiás berendezést a zuglói egészségügyi intézmény az Egészséges Budapest Program keretében, jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ezen a napon tartott sajtótájékoztatóján. A többfotonos lineáris gyorsító üzembe helyezéséhez kapcsolódóan 165 millió forintból megtörtént a fogadóhelyiség teljes felújítása is a sugárvédelmi építészeti előírásoknak megfelelően. MTI/Soós Lajos
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A JCO Global Oncology orvostudományi lapban közzétett tanulmányban indiai szakorvosok arról írtak, hogy a HCG Rákkórház 24 onkológiai központjában 49,1 százalékos visszaesést tapasztaltak a klinikákra terápia céljából bejáró betegeknél.

A drámai csökkenést azután mérték, hogy országos zárlatot vezettek be. Érdekes módon a lezárások előtt 9,9 százalékos növekedést figyeltek meg, így a zuhanás egyértelműen a lockdown rovására írható – olvasható a New Indian Express hírportál tudósításában. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Dr. Vishal Rao, a HCG Rákkórház sebész professzora elmondta, a koronavírus-járvány kitörése után a média által keltett pánikhangulat hozzájárult ahhoz, hogy a rákos betegek otthon maradjanak, és ahelyett, hogy meglátogassák a kórházakat, és átessenek a kezeléseken, a kórokozótól való félelmük miatt inkább elhalasztották a terápiáikat.

A szakember hozzátette, ezen kívül a diagnózisok esetében is jelentős romlás állt elő, a rákos kórmegállapítások 80 százaléka túlságosan későn történt, ezért az érintett páciensek is sokkal rosszabb eséllyel várhatják a kemoterápiát és a sugárkezeléseket.

A Covid19 miatti szorongás és a félelem, hogy elkaphatják a kórokozót felülírta a vírusnál sokkal veszélyesebb betegségekkel és rendellenességekkel kapcsolatos aggodalmat, amelyek a szakértők egyöntetű véleménye szerint többlethalálhoz vezethettek.

Egyedül úgy lehetne kiküszöbölni a problémát, ha elindítanának egy országos médiakampányt, melyben felhívnák a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, ezáltal elkerülhető lenne a helyzet súlyosbodása.

Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Rövidesen növelik a pedagógusok bérét, ami később lényegesen nagyobb lehet, függően az EU forrásaitól.