Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Megbukna a forgalmi vizsgán a Tesla önvezető üzemmódja

Fotó: Pixabay
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Tesla teljesen önjáró módjának bétatesztelése során kiderült, hogy a rendszer még eléggé csiszolatlan, és nem tudná teljesíteni az alapvető KRESZ vizsgát sem.

Az AI Addict néven futó youtuber San José belvárosában vizsgálta meg a Tesla Model 3 önvezető Full Self Driving (FSD) bétaverzióját. Az üzemmód aktiválása után az elektromos autó megállás nélkül áthajtott a vasúti átjárókon, valamint többszöri alkalommal nekiütközött különböző tárgyaknak és járműveknek is.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az FSD bétaváltozatát Oaklandban is tesztelte a szóban forgó youtuber, Teslája az utazás során illegális manővereket hajtott végre, így például az út másik oldalán közlekedett, valamint több ízben is ütközni akart a szemben haladó gépjárművekkel.

Egészen bizarr és félelmetes jelenségként értékelhető a Tesla húzása, hiszen húsvér emberekkel tesztelik azt az üzemmódot, ami még láthatóan kifejletlen, és amelynek hatalmas ráncfelvarráson kell átesnie ahhoz, hogy egyáltalán biztonságosnak minősíthessék.

Az FSD-t először 2020 októberében mutatta be az amerikai elektromosautógyártó-óriás, míg a bétához való hozzáférést idén márciusban bővítették ki, ám maga Elon Musk is nemrég azt tweetelte, óvatosan kell használni a rendszert.

Nemcsak hogy nem kiforrott, hanem kifejezetten életveszélyes az FSD mindennapi alkalmazása, ezért az önjáró üzemmódot senkinek sem ajánljuk használni, bár Tesla-tulajdonosokból Magyarországon talán még nincs annyi, hogy komoly problémákat okozzon a rendszer.

Egyelőre tehát még gyerekcipőben jár a technológia, ezzel szemben Elon Musk azt szeretné, ha néhány éven belül minden egyes Tesla önvezető lenne, ami a jelenlegi állapotok alapján finoman szólva is merész terv.