Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

MDMA-terápiával kezelhető az alkoholizmus

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Komoly áttörést értek el szakemberek az MDMA-asszisztált pszichoterápiával azoknál az embereknél, akiknél korábban semmilyen módon sem sikerült gyógyítaniuk az alkoholfüggőséget.

A metiléndioxi-metamfetamint, közismertebb nevén MDMA-t először 1912-ban szintetizálták Németországban, később pedig az 1960-as évek hippi mozgalma által vált népszerűvé, amikor is rekreációs használatra egyre többen kezdték el kiélvezni a kábítószer hatását.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Mivel a drog önmagában nagy mennyiségben függőséget okozott, ezért az 1980-as években betiltották az előállítását, azóta pedig büntetendő a hatóanyag birtoklása, bár kutatók számára engedélyezett az MDMA-val történő kísérletezés.

Dr. Ben Sessa és kollégái megfigyelték, hogy az MDMA fogyasztóinál gyakran, heti rendszerességgel negatív érzelmi változások történtek, amit csak “borzalmas keddként” írtak le. A pszichiáter szakorvos szerint a szerotoninszint csökkenése állhatott a hangulathullámzások mögött, amelyeket gyakran depressziós másnaposság követett – írta az Awakn magazin.

Kiderítették, hogy ha az MDMA-t szabályozottan, egy előre meghatározott terápiás program keretében adagolják a pácienseknek, akkor a depressziós másnaposság elkerülhető, és előidézhető az alapvető, kellemesebb hangulat.

A kilenc hónapig tartó kísérletek végeztével megállapították, hogy az MDMA-val kezelt betegek mindössze 21 százaléka fogyasztott 14 egységnél több alkoholt hetente. Egy kontrollcsoporton is végrehajtották a vizsgálatokat, és kiderítették, hogy esetükben ugyanez az arány már 75 százalékra nőtt.

Mivel egyelőre még csupán a kutatások korai fázisában tartunk, ezért egy sokkal átfogóbb második placebovizsgálatot is el kell végezni az alkoholizmusban szenvedő pácienseknél, az előzetes eredmények viszont biztatóak, így könnyen lehet, hogy a PTSD-vel küzdő betegekhez hasonlóan az alkoholistákon is MDMA-terápiát alkalmazhatnak a jövőben.