Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Hatalmas repedést fotózott a Marson egy, a bolygó körül keringő űrszonda

600 kilométeres hosszával még a Grand Canyont is felülmúlja.

...svg content...Fotó: ESA/DLR/FU BERLIN
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint hatalmas repedést fotózott a Marson egy, a bolygó körül keringő űrszonda. Mint írják, a képződményt csaknem száz évvel ezelőtt fedezték fel a csillagászok, azonban csak most sikerült először viszonylag közelről szemügyre venniük. Egyúttal kiemelik: a formáció egy Aganippe Fossa nevű szurdok, amely 600 kilométeres hosszával még a Grand Canyont is felülmúlja.

A fényképet az Európai Űrügynökség (ESA) eszköze, a Mars Express készítette, amely már 2003 óta figyeli a vörös bolygót – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva. Hozzáteszik: a szurdok közelében hatalmas vulkán is található. A hozzá közelebbi a 9 kilométer magas Arsia Mons, de kicsit távolabb a Naprendszer legnagyobb vulkánja, a mintegy 24 kilométeres Olympus Mons is megpillantható. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Fotó: NASA/MGS/MOLA Science Team

Az ESA szerint egyelőre nem világos, mi alakíthatta ki az Aganippe Fossát, bár az is lehet, hogy a több millió évvel ezelőtt az Arsia Mons alatt felgyűlt magma felszínre törése hagyta hátra ezt a hatalmas sebhelyet a Mars felszínén. Ugyanakkor megjegyzik azt is: bár a szurdok a képeken meglehetősen félelmetesnek tűnik, még ez is eltörpül a lenyűgöző Valles Marineris mellett.

Az ugyanis a 4000 kilométerével a Naprendszer leghosszabb kanyonjának számít. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy az egyik legnépszerűbb geológiai turistalátványosságnak számító Grand Canyon 446 kilométer hosszú. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy a Mars körül keringő űrszondának köszönhetően még többet tudhattunk meg a témában.

Korábban azt is megírtuk, hogy valami olyasmit talált a kínai űrszonda a Holdon, aminek a tudomány jelen állása szerint nem lenne szabad ott lennie. Ezzel kapcsolatban ebben a cikkben tértünk ki bővebben. De azt is megírtuk, hogy súlyos szervkárosodás kockázata miatt hiúsulhat meg az emberes Mars-expedíció: egy újabb probléma a sok közül, ami miatt aggódhatnak a jövő marsi telepesei.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.