Önakaratán kívül terjeszthette szét az életet a Marson a NASA

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. május 13. - 21:47

Miközben szüntelenül élet nyomai után kutatnak az amerikai űrügynökség szakemberei a vörös bolygón, könnyen elképzelhető, hogy saját maguk juttatták ki az élő mikroorganizmusokat a Mars felszínére.

Habár a NASA rendkívül alaposan és nagy odafigyeléssel készíti elő misszióit, és ügyelnek arra, hogy az űrszondák és landolóegységek tiszták és érintetlenek maradjanak, lényegében lehetetlen elérni, hogy mikrobamentesen szálljanak le a bolygóra.

A Cornell Egyetem genetikusa, Christopher Mason a BBC tudományos rovatának hasábjain közzétett publikációjában arról írt, elméletben nagy esély mutatkozik arra, hogy a Marson már élnek apró lények, amelyeket mi, emberek szállítottunk a felszínére.

Mindezekből kifolyólag minden bizonnyal az első, emberiség által felfedezett idegen eredetűnek vélt létformák valójában a Földről származhatnak majd, és ha nem vigyázunk, akkor ezen mikroorganizmusok burjánzása ellehetetlenítheti a jövőbeni kutatások létjogosultságát.

Mason munkája során a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának DNS-mintáit elemezte, és azonosított olyan speciális mikrobákat, melyek képesek voltak hozzátapadni különféle fémszerkezetekhez, egyúttal tolerálták a sugárzást és az extrém hidegeket, így potenciálisan túlélhették a kozmikus utazásokat is.

“A jelenséget előre szennyezésnek hívom, ugyanis idegen égitesteket fertőzünk meg olyan élőlényekkel, amelyek kizárólag a mi bolygónkon fordulnak elő. Ezek az organizmusok veszélyeztethetik más bolygók lehetséges ökoszisztémáját, és súlyos katasztrófákat okozhatunk rajtuk” – magyarázta a professzor.

Mason annak az esélyét sem zárta ki, hogy a Földről Marsra hurcolt létformák már megtelepedhettek a vörös égitesten, és mutálódni kezdtek, melynek révén ellenállóbbá váltak, és helyi törzsek alakultak ki, melyek eltérnek az itteni variánsoktól.