Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Májusra beolthatják a teljes magyar lakosságot, tavasszal nyitás?

Székesfehérvár, 2021. március 17. Egy idős nő megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvostól Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én. MTI/Vasvári Tamás
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha minden a jelenlegi ütemben zajlik, akkor leghamarabb május közepére áteshet minden magyar állampolgár a koronavírus elleni mindkét adag vakcinán.

A március 17-i oltási adatok alapján 1,4 millióan kapták meg az első, míg 400 ezren a második dózis covid elleni védőoltást. A Portfolio hírportál elemzésében rámutattak, hogy április közepére már közel 3 millióan lehetnek azok, akik részesültek az első oltásban.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Mivel egy hónap múlva körülbelül 4 millió adag vakcina válik elérhetővé Magyarországon, ezért az oltási program tempója április-május környékén emelkedni fog, darabszám tekintetében is fellendülhet majd az oltakozás.

A jelenlegi vakcinakínálattal június közepére lehetne beoltani 7,8 millió felnőttet, viszont a módosított stratégiával már május második felére megkaphatják az oltások mindkét dózisát a magyarországi lakosok.

Az is elképzelhető, hogy húsvétra mind a 3,3 millió regisztrált személy hozzájuthat a védőoltáshoz. A kérdés csupán az, miként alakul az oltási hajlandóság hazánkban; a KSH legutóbbi közvélemény-kutatás alapján a felnőttek 70 százaléka élne a lehetőséggel, ami azt jelentené, hogy május elejére 6 millióan kaphatnák meg a vakcinát.

Ha ez valóban megtörténne, azzal a nyájimmunitás küszöbértékéhez kerülnénk, és ha figyelembe vesszük az első oltás után három héttel kialakuló védettséget és azokat, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, a koronavírussal szemben védettek köre április közepére 50 százalékos lehet.

Mindezekből kifolyólag április vége tájékán óvatos nyitásba kezdhetne a kormány, és egy lépcsőzetes rendszernek hála újraindíthatnák a gazdaságot, és feloldhatnák a jelenlegi szigorú korlátozásokat és lezárásokat.