Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Koronavírus – van egy európai ország, ahol még nem kezdték el az oltást

Koszovó az egyetlen állam a kontinensen, ahol egyelőre még a vakcinahiány miatt nem sikerült beindítani az oltási kampányt, ez azonban az elkövetkező hetekben változhat.

Róma, 2021. február 15. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával oltanak be egy asszonyt a római Auditórium és Zeneparkban létesített új oltóközpontban 2021. február 15-én. A tíz oltóponttal rendelkezõ létesítményben az elsõ napon 176 embert oltottak be. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koszovói külügyminisztérium bejelentette, hogy szerdán este egy hivatalos találkozó keretein belül felveszik a kapcsolatot az izraeli egészségügyi tárcavezetővel, Juli Edesteinnel, hogy lefoglaljanak bizonyos mennyiségű vakcinát az állampolgáraiknak.

Koszovó március 14-én nyitotta meg nagykövetségét Jeruzsálemben, az esemény után szinte azonnal ajánlatot kaptak Izraeltől a hiányzó védőoltások pótlása érdekében – olvasható a Balkan Web hírportál tudósításában. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

A döntést az izraeli hatóságok komoly sikerként értékelték, mindeközben Palesztina ellenezte, hogy soron kívül részesüljön egy ország vakcinában pusztán azért, mert jó kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

Habár a WHO Covax programjának köszönhetően néhány tízezer adag oltóanyag érkezhet Koszovóba nyárig, a teljes átoltottsághoz nem lesz elegendő a lefoglalt Pfizer- és Moderna-vakcina, ezért új források után kellett nézniük.

Januárban az egészségügyi minisztérium közölte, összesen 533 ezer adag Pfizer-védőoltást kötöttek le, ennek a nagy része azonban még a mai napig sem érkezett meg, ugyanis első körben azok az országok kapják meg a szereket, akik korábban regisztráltak értük.