Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Lengyelország a médiát okolja az AstraZeneca vakcina körüli pánikhangulatért

A lengyel kormány szerint az EU-tagállamokban tevékenykedő sajtóorgánumok a felelősek azért, amiért az AstraZeneca védőoltásainak alkalmazását felfüggesztették.

...svg content...Kecskemét, 2021. március 17. Az AstraZeneca újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináját tartalmazó dobozt mutatja a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa Kecskeméten 2021. március 17-én. MTI/Ujvári Sándor
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt napokban többek között Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is leállították a brit-svéd oltóanyag beadását, miután többen is elhunytak a vakcinációt követő órákban vérrögösödési zavarok következtében.

A halálesetek ellenére a WHO, az Európai Gyógyszerügynökség és a Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Szövetség is arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az AstraZeneca-vakcina hatásos és biztonságos, ezért továbbra is javasolják a készítményt az igénylők számára. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Michał Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke csatlakozott a szervezetekhez, és elmondta, semmilyen problémát nem lát abban, hogy használják a szóban forgó oltóanyagot a jövőben is – írta az NFP hírportál.

„Az országok többségében ideiglenesen felfüggesztették a vakcinációt, mert elterjedtek a média által generált álhírek a szövődmények kapcsán. Meg vagyok győződve róla, hogy hamarosan mindenhol újból olthatnak az AstraZeneca vakcinájával.”

Dworczyk hozzátette, véleménye szerint egy előre kitervelt, jól megfontolt álhírkampányról van szó, amelyet a konkurens biotechnológiai vállalatok pénzelnek, hiszen az ügyletekben komoly érdekeik vannak, így feltehetően saját lobbistáik állnak az esetek mögött.

A kabinetfőnök közölte, a lengyel kormány kizárólag a kézzel fogható adatokra fog támaszkodni, így csakis orvosi és tudományos tényeken alapuló ajánlásokat tesznek majd az AstraZeneca-vakcinákról.