A WHO közleményt adott ki az AstraZeneca vakcinájáról

Kecskemét, 2021. március 17. Az AstraZeneca újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináját tartalmazó dobozt mutatja a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának munkatársa Kecskeméten 2021. március 17-én. MTI/Ujvári Sándor
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb közleményében fogalmazott úgy, hogy kivizsgálják az AstraZeneca-vakcina biztonságosságát, ám mivel jelenleg úgy vélik, az előnyök ellensúlyozzák a hátrányokat, ezért továbbra is ajánlják használatát.

Mint a közleményben is fogalmaznak, tudomással vannak arról, hogy néhány embernél vérrögösödési problémák alakultak ki nem sokkal a brit-svéd gyártó oltóanyagának beadását követően, melyre tekintettel számos Európai Uniós ország felfüggesztette használatát.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Felhívták arra a figyelmet, hogy a koronavírus-vakcinák „egyéb betegségek vagy egyéb okból történő halálozások valószínűségét nem fogják csökkenteni”, a trombózis és mélyvénás trombózis pedig a harmadik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség a világban – tetteék hozzá.

A WHO kiemelte, hogy az oltási programok során bizony megfelelő gyakorlat, hogy a rejtélyes és nem várt eseményeket elővigyázatosságból kivizsgálják, még ha nem is az oltással van összefüggésben. Mint mondták, ez is azt mutatja, hogy hatékony megfigyelő rendszert sikerült ezekre az esetekre bevezetni.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatos kapcsolatban áll az Európai Gyógyszerügynökséggel és a különböző szabályozóhatóságokkal, amelyek naprakész információkat szolgáltatnak a vakcinák biztonságossága kapcsán – tették hozzá.

Kijelentették, hogy a WHO vakcina-biztonságosságra létrehozott globális tanácsadó bizottsága ezért elkezdi aprólékosan vizsgálni azokat a biztonsági adatokat, amelyeket az AstraZenaca oltóanyagáról gyűjtöttek.

Hozzátette: amint kész lesz az áttekintés, a WHO azonnali hatállyal nyilvánosságra hozza annak eredményeit. Egészen addig azonban azt javasolják, folytassák az AstraZenecával való oltást, megint arra tekintettel, hogy egyelőre az „előnyök ellensúlyozzák az esetleges hátrányokat”.