Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Magyar találmánnyal gyorsíthatják fel a vakcinák gyártási folyamatát

A Széchényi-dijas Karikó Katalinnal együtt dolgozó szakember vívmányával meg lehet emelni az mRNS alapú védőoltások előállítási kapacitását.

...svg content...Budapest, 2021. március 15. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját készítik elő az oltáshoz a Dél-pesti Centrumkórház oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorából kiderült, hogy Kis Zoltán találmányának segítségével a lehető legtöbb vakcinát gyárthatják le rövid idő alatt a biotechnológiai vállalatok.

A biokémikus vegyész a műsorban elmondta, annak ellenére, hogy egyre több gyógyszeripari cég oltóanyaga megjelent a piacon, a Föld lakosságának beoltásához a jelenleginél jóval több vakcinára van szükség. Mivel a gyártók nem győzik az üzemekben előállítani a védőoltásokat, ezért a kutatóknak egy új procedúrát kellett kidolgozniuk. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

A szóban forgó folyamatnak több része van, a lassú szegmense éppen arra vár, hogy befejeződjenek a kísérletek, ám a munkálatok precizitást igényelnek, ezért minden eshetőséget megvizsgálnak, még mielőtt nagyobb volumennel beindítanák a gyártást.

„Megnézzük, hogy hogyan lehet ugyanabban az időben és folyamatban minél több vakcinadózisnak megfelelő alapanyagot előállítani” – magyarázta Kis Zoltán.

Mivel a folyamat felgyorsítása bonyolult feladat, ezért meg kell ismerniük a gyártási protokollt, a műszereket és az eszközöket, a védőoltás tulajdonságait, illetve a modellező programokkal is tisztában kell lenniük.

A vegyész szerint a vakcinagyártást felgyorsító modell gyakorlatban egy-két éven belül alkalmazható lesz, így akár felére is csökkenthetik a teljes procedúrát.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.